Cornelis Jan,

Mijn naam is Cornelis Jan Cuperus en in 2008 ben ik begonnen met Sheias, natuurbewustwording. Sheias is voor mij het startpunt geweest waarin ik voor mezelf een plekje in de maatschappij ben gaan creëren waar ik voor mijn gevoel goed paste. Ik had dit gevoel namelijk niet in de baantjes en plekken die reeds in mijn leefomgeving aanwezig waren en ik leefde in een maatschappij die niet met mijn innerlijk resoneerde. De wereld zelf, die vond ik prachtig en voelde me thuis in de natuur. Ook deze beleefde ik anders dan veel mensen om mij heen kwam ik achter. Dat een boom pijn of angst voelt wanneer erin gesnoeid wordt of dat dieren je boodschappen komen brengen was mij niet vreemd en toch zag ik het nergens terugkomen in mijn jongere jaren. Een boom kap je om als hij in de weg staat en dieren zijn lekker. Punt. 
De waarheid die in mij leefde bleef me echter een ander verhaal voorspiegelen en ik bleef luisteren. 
Na vele pogingen om 'normaal' mee te draaien in de maatschappij en mijn belevingswereld voor mezelf te blijven koesteren en niet naar buiten te brengen kwam ik er achter dat dit niet de bedoeling was. Van niet jezelf zijn wordt je namelijk ziek en ongelukkig en ik besloot dat dit niet het leven was wat ik voor mezelf wilde. Ik trad naar buiten...

Ik besloot eerst een opleiding tot welzijnscoach te gaan volgen om goed beslagen ten ijs te komen en ik heb op deze opleiding inderdaad veel geleerd waar ik ook nu nog vruchten van pluk. Toen de opleiding afgerond was, toen werd het pas echt spannend, want nu mocht ik het gaan doen en dat is toch wel even wat anders. De smoesjes om het uit te stellen waren op, de opleiding klaar en mijn weg duidelijk. Het balletje begon te rollen met een excursie waarin ik veel van mijn belevingswereld kwijt kon: De Magie van de Natuur. De naam zegt het al en met deze excursie nam ik mensen als het ware mee mijn belevingswereld in. We spraken over de energieën en symbolieken van dieren, de boodschappen die zij ons brengen en hoe je deze boodschappen zelf kunt leren verstaan wanneer ze op je pad komen. 

Ik kwam erachter dat zijn wie je werkelijk bent niet zomaar even gebeurt. Er komt veel zelfreflectie bij te pas en het vraagt van je om lagen van conditionering af te pellen, trauma te helen om zodoende steeds meer en meer in je eigen authentieke kracht te komen. Toch is het ontzettend waardevol en de moeite waard, want je gaat bezield leven en bent niet langer een robot die meedraait in een maatschappij die ons in essentie niet dient. Al geloof ik niet dat ik ooit helemaal zo'n robot ben geweest. ;) Desalniettemin komt er bij het pad wat ik gekozen heb veel kijken, maar het loont. Het loont omdat je jezelf steeds beter leert kennen en je wordt je bewust van de vele lagen van je bestaan. Vorige levens waarin ik veel heb geleerd als druïde, sjamaan, tovenaar, elf of koning dragen ook nu nog bij in mijn leven omdat deze kennis en wijsheid reeds in mij zat en nu ontsloten is. De nauwe banden met goden als Cernunnos en Manannán Mac Lir zijn nu nog net zo levend voor mij als ze toen waren. Natuurwezens in mijn huis en tuin is net zo gewoon als het altijd al is geweest, vele eeuwen lang. En toch is het niet gewoon, het is wonderlijk, magisch, schoon, prachtig, teder, licht en in veel meer uitingen van liefde te beschrijven. Het is waardevol, zeker in een wereld waarin dit wordt afgedaan als kindersprookjes en waar ieder zichzelf respecterend mens niet mee zou 'horen' te doen aan deze kolder. Ik verwerp deze gedachten en omarm de magie die in mij huist. Ik omarm hiermee mijzelf en draag het uit in de wereld met de wens dat het vele harten mag raken en eenieder die dit leest ook weer de drang voelt om wakker te worden en de magie weer in zijn of haar leven toe te laten. Het gaat om de verbinding met jezelf, voorbij de conditioneringen en in je kracht ontstaat de magie die je leven zo betoverend mooi kan maken. In verbinding met je natuur en met de natuur, deze zin heb ik door de jaren heen in talloze variaties gebruikt en hij blijft van toepassing en is een kernwaarde voor Sheias, natuurbewustwording.  Inmiddels zijn er na die eerste excursies vele andere geweest, net als workshops en cursussen, maar allemaal draaien ze om hetzelfde: Mens en natuur weer bij elkaar brengen en de gedachte dat er überhaupt een scheiding zou bestaan te ontkrachten, want de enige kracht die het bezit, is ons geloof erin. De wereld is zoveel rijker en magischer dan ons '3D oog' ons wil laten geloven. Ik neem je graag mee de wereld in van pratende planten, elfen en goden en sterrenkinderen. Samen Wakker Worden kan best leuk zijn! ;)
Naast mijn werk met Sheias beheer ik samen met mijn man, Eelke Jan, vogelopvangcentrum de Fûgelpits waar we met veel liefde en toewijding zorg dragen voor de lokale natuur.

 

Eelke Jan,

Partner van Cornelis Jan en maakt kunst afgestemd op onder andere natuurwezens en andere wezens. Veel van zijn werk is op deze pagina te zien en ook verzorgt hij de voorkanten van de boeken en andere werken bij Sheias. Eelke Jan zijn aardse en nuchtere mentaliteit, gecombineerd met zuivere fijngevoeligheid geven een mooie balans in wat hij doet en maakt en samen vullen we elkaar aan. De ene aardend en de ander bewegend geeft ons beide een fijne dynamiek die goed is voor ons en wat we doen.
Eelke Jan is vooral actief in de Fûgelpits, het vogelopvangcentrum wat wij samen in beheer hebben en is een ondersteunende factor bij Sheias van onschatbare waarde!

Over Sheia..

Sheia, aan dit wezen is de naam van mijn praktijk ontleend en hij is degene die in mijn leven op de drempel stond van het ontwaken en mij meenam de wereld in waarin ik thuishoor en die ik onbewust altijd had gemist. Het is een Keltische wereld, zij het daar niet tot beperkt. Sheia laat zich vaak zien als een witte hond of wolf en vindt zijn thuis in de wereld van Sídhe. Hij liet me zien wie ik ben, welke talenten en eigenschappen erin mij lagen te sluimeren en vroegen om gewekt te worden. Met Sheia als gids ben ik dit pad gaan bewandelen. De 1e keer dat ik hem zag, ik was toen 16, herkende ik hem meteen, al had mijn hoofd nog even tijd nodig om het allemaal te begrijpen. Van binnen wist ik het. Ik ken hem, hij kent mij en we hebben al vele levens samen gereisd. Sheia is een beschermer van de druïden en waakt over ze op hun reis. Daarnaast is hij ook een hoeder van de oude kennis en zorgt ervoor dat deze enkel bereikbaar is voor hen die hiermee het Al dienen, zoals ook de druïden van weleer dat deden. Hij kan deze kennis in je wekken, maar zal je ook testen om te kijken of je het aankan. Het zou te ver strekken om hier een heel relaas over onze avonturen neer te zetten, ze zijn talrijk en divers en ik heb heel veel geleerd met hem aan mijn zijde. Met dankbaarheid in mijn hart schrijf ik nu over onze connectie. Samen zijn we in dit leven op pad om het elfenrijk en de godenwereld weer wakker te maken in het menselijk bewustzijn, opruimend wat ons hierin niet dient, beschermend waar nodig en bovenal bekrachtigend de authentieke kracht die in ons allen huist.
Het schilderij wat bij deze tekst staat afgebeeld is een weergave van Sheia welke door mijn man is gemaakt en ik als geschenk mocht ontvangen.

Over de Fûgelpits.

Zoals al voorbij kwam in de teksten hierboven, beheren mijn man en ik samen de Fûgelpits.
Dit is een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren en wij zijn inmiddels alweer de 3e generatie die zorg mogen dragen voor dit bijzondere centrum en de dieren die daarin voorbij komen. 
Het werk is heel aards en 'hands-on' en geeft handen en voeten aan het bezielende wat o.a. door Sheias wordt vertegenwoordigt, maar ook op de werkvloer van het opvangcentrum voelbaar is. 
Het kruidengeneeskundig aspect waar ik veel over deel en organiseer bij Sheias, is ook waardevol voor de dieren in de opvang, die al met menig kruid bijgestaan zijn. Door jarenlange ervaring en documentatie van de toepassing van natuurlijke middelen bij (wilde) dieren in de Fûgelpits is de workshop 'Natuurgeneeskunde bij Dieren' ontstaan. Tegelijkertijd kan ik met behulp van de inkomsten van Sheias de opvang van natuurlijke middelen voorzien en vindt er dus een organische wisselwerking tussen beide takken plaats. Rondom de opvang is een natuurlijke tuin, welke een schatkamer is aan geneesmiddelen én een veilige plek biedt voor lokale fauna én natuurwezens in een verder extreem bewerkte omgeving; gemaakt met de intentie een oase te zijn voor al het leven wat hier van nature voorkomt en daarop afgestemd. Als je meer wil leren over de opvang of deze graag wil ondersteunen door bijvoorbeeld donateur te worden, verwijs ik je graag door naar de site van de Fûgelpits:
www.fugelpits.nl 

Natuureducatief Centrum de Fûgelpits.

Sinds 2024 organiseren we ook vanuit de vogelopvang activiteiten met als doel mensen te leren over de natuur en ermee te verbinden. Sheias is hierin een ondersteunende factor en samen met anderen organiseren we van alles op het gebied van natuur en hopen we de lokale natuur positief onder de aandacht te brengen; want waar je van houdt, daar zorg je goed voor. 
De opbrengsten van dit Natuureducatief Centrum komen uiteraard ten goede aan de opvang zelf, dus ondersteun je met het meedoen aan de activiteiten ook nog eens de opvang zelf!