Moerasspirea,
Filipendula ulmaria
 
De heerlijk geurende moerasspirea laat haar mooie bloemen in de zomermaanden zien. Zoals de naam al doet vermoeden het liefst op drassige plekjes en het is dan ook niet ongewoon ze in rietkragen te vinden. riet en moerasspirea kunnen het prima samen vinden.
 
Energetisch passen ze ook bij elkaar, want riet helpt je om buigzaam in het leven te staan en moerasspirea brengt vastgelopen energieën graag weer in beweging. Beide zijn ze dus niet zo van de starre overtuigingen en harde oordelen. 'Laat dat soort zaken maar gaan en houdt je er niet teveel aan vast, het leven is constant in beweging en dat zou jij ook moeten doen.' lijken ze in koor te willen zeggen. Moerasspirea is daarbij een plant die gemakkelijk door je maniertjes heen prikt. Maniertjes die je jezelf hebt aangeleerd om sociaal acceptabel te zijn, maar die niet representatief zijn betreffende wie je werkelijk bent. Met andere woorden; nep. Ze is dan ook een fijne vriendin waar je werkelijk mee kan kletsen over zaken die er werkelijk voor jou toedoen. Bij moerasspirea kan je je hart luchten en alle maskers achterwege laten, ze houdt van de echte jij en daar zoekt ze de verbinding mee. De maskers en maniertjes zijn soms zo ingebakken dat je nauwelijks nog beseft dat dit niet is wie jij bent. Geen nood, moerasspirea helpt je het ware van de onzin scheiden en zo kom jij weer in je eigen pure kracht terecht.
 
Moerasspirea wil je zien en ze wil dat jij jezelf laat zien, want waar jij dat niet doet, daar stagneert je energie. Je krijgt pijntjes, kwaaltjes en je voelt je niet lekker in je vel zitten. Logisch, want je draagt een jas die jou niet past. 'Waarom doe jij je anders voor?' vraagt ze zich oprecht af. Ben je soms bang om niet goed genoeg te zijn? Denk je dat je er anders niet meer bij hoort? Ben je afgerekend op je kwetsbaarheid? Velen zullen zich hier wel in kunnen vinden, want het overkomt ons allemaal in meer of mindere mate en dat is oké. Maskers helpen ons zodoende soms om te overleven, maar zijn funest voor je huid, net als schmink overigens. Je hoort ze daarom ook niet continu te dragen en als je in een levenssituatie zit waarin de maskers een vereiste zijn, dan is het misschien tijd om wat aan die situatie te doen. Moerasspirea is all about verandering. 'Want leven stroomt!' En hoe zou je dan moeten veranderen? Dat is vrij simpel, op een manier waar jij blij van wordt, schud het beknellende jasje van je af en wordt weer het vrije wezen dat je bent! 'Wanneer het leven stroomt gaat alles je meezitten' zegt ze. We noemen het niet voor niets 'lekker in de flow zijn'.
 
Achter die maskers zit vaak pijn en onzekerheid verborgen en wanneer je deze afwerpt dan kom je ook dit weer tegen. Je voelt de oude pijn van vroeger weer opnieuw alsof het net is gebeurt; de kwellende ervaring die je het masker in eerste instantie deed opzetten. Ook hier weet deze moederlijke plant raad mee. Ze neemt de pijn niet weg, maar ze moedigt je aan om het te voelen, het helemaal aan te gaan. Als je ook dit aanwezig durft te laten zijn, durft te laten stromen, dan pas ben je echt vrij. Het heeft geen masker of andere verdoezeling meer nodig, want je hebt het laten gaan. 'Stromen, stromen, stromen.' zegt ze met haar voetjes blij in het stromende en zuiverende water. Laat het los, laat het gaan, het is niet van jou. Het is een belemmering in je levensvreugde en dient jou niet. Ze verzacht je pijn, maar neemt hem niet weg, ze helpt je in dit proces en stimuleert je om te doen wat nodig is. Misschien heb je nog heel veel ongehuilde tranen in je zitten of vraagt je innerlijke opgekropte energie om een flinke brul! Het mag er allemaal zijn en als een snotterende diva met uitgelopen make up op dit moment de ware jou is, dan is dat oneindig veel mooier dan een perfecte madam waarbij alles gekunsteld en 'gemaakt' is. Het is geen leedvermaak dat ze je liever in duigen ziet, ze waardeert gewoon de echtheid hierin en kan daarom glimlachend toekijken terwijl jij voor je gevoel helemaal gebroken raakt. Je gaat niet kapot, het zijn de vastgelopen structuren in je systeem die kapot gaan en dat is niet wie jij bent. Dat is wat je al die tijd in de weg zat en nu baan jij de weg weer vrij.
 
Wanneer je het proces in de verbinding met moerasspirea aan wilt gaan, dan vraag je eigenlijk om de heling van het oude zeer die je blokkeren in je levensvreugde. Moerasspirea maakt alles weer los. De beweging die in je op gang is gebracht sleurt alles mee naar buiten wat niet meer bij je hoort, als een rivier die het dode hout van de kanten losmaakt en afvoert de grote zee in. Dat ruimt lekker op en het kan zomaar zijn dat je je ineens veel lichter voelt na zo'n proces. Zoals ook een goede huilbui dat soms kan doen, je bent het letterlijk kwijt. Gefeliciteerd! Je kan weer stralen en licht zijn, zoals je bent bedoeld voor deze wereld. Moerasspirea blijft aan je zijde, hoe lang het ook mag duren. Ze is zo'n goede helper omdat ze niet in je trucjes meegaat, daar is ze gewoon veel te fijnzinnig voor en ziet er met gemak doorheen. Ze wil je helpen met het ontluiken van je Ziel, met losser in het leven staan en helpt je het vertrouwen weer in jezelf te vinden om dit te kunnen doen. Want jij mag er ook zijn, hoe dat er ook maar uit mag zien, want jij bent precies goed zoals je bent! Met veel liefde van de moerasspirea voor jou geschreven