Ceder,
Cedrus ... 
Een boom die niet mag missen in het rijtje bomen en hun symboliek is de ceder. Al was het alleen al om het veelvuldige gebruik in de oudheid van deze prachtboom. Ook toen wist men hem al op waarde te schatten en ook in deze tijd werkt hij nog onvermoeibaar door en doet hij de energie stijgen van iedereen die met hem samen wil werken, of enkel en alleen al in zijn nabijheid verblijft. Ceder maakt geen onderscheid, hij werkt voor het Al. Geen wonder dat zijn hout vroeger bijzonder geliefd was voor het maken van tempels.
Ceders, met name de grote oude reuzen waar het bewustzijn reeds goed in ingedaald is, zijn enorme geleiders van kosmische energie. Ze trekken deze via hun kruin naar beneden de aarde in en wortelen deze aldoende stevig in het aardse systeem. Deze energie is nodig voor de groei van ons bewustzijn en al is ceder niet de enige die dit doet, hij heeft zeker één van de hoofdrollen in dit gebeuren. Ceder werkt daarom ook voor het collectief van de schepping als geheel. Hij helpt ons in ons proces van bewustzijnsgroei, haalt informatie naar de aarde wat helpt bij het ontwaken van onze slapende en sluimerende zelf-delen. Je zou hem dan ook een ascensie-boom kunnen noemen. Overigens noemt men in Nederland bomen met een bepaalde leeftijd, de leeftijd waarin het bewuste wezen van de boom genoeg ruimte heeft om in te dalen in de ruimte die gecreëerd is door de specifieke boomsoort 'kaprijk'. Als we het dan toch over bewustzijnsgroei hebben is dit misschien een vlak waarin we nog wel een sprongetje mogen maken.
Ceders staan erom bekend dat ze de algehele energetische toestand van hun omgeving (en die kan vele malen groter zijn dan de omvang van de boom) verbeteren. Ze zijn van nature licht en hebben een krachtige uitstraling waar hun omgeving dan ook van profiteert. Planten, dieren, mensen, iedereen die het geluk heeft een ceder in zijn of haar omgeving te hebben profiteert van deze energie en stijgt zelf ook makkelijker in de energie. Met deze verhoogde energie gaat ook een verhoogd bewustzijn gepaard. Zaken die altijd al in je aanwezig waren worden wakker. Misschien ontdek je verborgen talenten met de ceder als helper. Misschien blijk je een geboren genezer te zijn, een verbinder van mensen of misschien ontdek je verborgen leiderskwaliteiten in jezelf. Als het zo is, als dat is wat er in jou leeft, dan maakt ceder dit in je wakker. Je wordt wie je bent en gaat de dingen doen waarvoor je geboren bent. Je zou het je Zielepad kunnen noemen en niks is gelukzaliger dan dat. Het is een pad wat je energie geeft, wat ervoor zorgt dat je 'lekker in de flow' zit en je gelukkig maakt. Ceder zoekt het in jou, maakt het wakker en helpt je om je beste Zelf in de wereld te manifesteren.
Met het verhogen van je energie komen er ook andere zaken vrij, aan het licht zou je kunnen zeggen met de sterke lichtkracht van deze boom. Onverwerkte emoties, misschien uit je kindertijd of zelfs van vorige levens die nu nog zwaar op je drukken kunnen zichtbaar worden. Ook levenssituaties van 'nu' die niet passen bij wie je bent kunnen gaan wringen. Je groeit, het beperkende jasje wat je om wat voor reden dan ook hebt aangetrokken gaat in de weg zitten en je irriteren of pijn doen. Deze pijn is er niet om je te plagen, maar om je erop attent te maken dat er iets moet veranderen. Iets in je levenshouding of -situatie. Het dient je niet meer, maar houdt je tegen om je beste Zelf te zijn. Ceder schept hiervoor een veilige ruimte waarin je dit onder ogen mag gaan zien. Een veilige en lichte plek waarin je dit mag gaan zien, voelen, erkennen en weer loslaten om ruimte te maken voor je authentieke zelf. Je heelt jezelf en zo heel je de wereld. Natuurlijk zijn al die beperkende en pijnlijke ervaringen niet voor niets geweest. Ze hebben je geholpen om te groeien, om bewust te worden van de ongekende grootsheid van jezelf, stukje voor stukje, beetje bij beetje. Een proces waarin de ceder je warm en liefdevol in begeleiden kan.
Dat er ook van cedertakken graag smudgesticks worden gemaakt is dan ook geen wonder. Hij brengt licht in situaties, helpt het 'oude' los te laten en af te voeren wanneer dit niet meer nodig is en transformeert alle lagere energieën naar een hoger plan. Je huis wordt schoon en fris en jij ook. Waarom er in de oudheid graag tempels van werden gemaakt is in dit verhaal ook wel duidelijk geworden. Voor mij persoonlijk is de boom op zich al een tempel en je in de nabijheid van een vriendelijke reus als deze te bevinden is dan ook niks minder dan een zegening.