Mangrove,
De mangrovebossen zijn uniek in hun soort en alhoewel er verscheiden soorten van deze markante boomsoorten zijn hebben ze allemaal een paar zaken gemeen: Ze leven op de grens van land en zee in tropische gebieden en hebben bijzondere wortelstelsels ontwikkeld die zich aangepast hebben aan het leven in zout water en de getijden. Deze wortels zijn bovengronds al goed zichtbaar, wat bijdraagt aan de bijzondere vormen van de bomen en bossen.
De Mangrovebossen zijn een uniek stukje natuur op deze planeet en bieden een toevlucht en veilige haven voor vele diersoorten waar ze hun omgeving mee delen. In de bossen is het relatief rustig en vele vogels, vissen en reptielen komen hun eieren hier leggen en kroost grootbrengen in deze beschutte omgeving. Mangroves bieden bescherming en veiligheid in een omgeving die continu in beweging is. Denk alleen al aan de getijden, maar een tropische storm is ook veel beter te doorstaan wanneer je in de luwte kan vertoeven tot de storm weer is gaan liggen. Mangroves hebben zich goede weten te vestigen in deze, altijd veranderende wereld en hebben hierin een klein 'eigen wereldje' gecreëerd. Ze hebben het beste gemaakt van de omstandigheden die hen gegeven is en delen dit met hun medebewoners. Ze schuwen de veranderingen niet, want het hoort er bij en verzet is dan ook zinloos. Weigeren te geloven dat het regent, maakt je jas echt niet droger. Meegaan in de deining, omarmen van de situatie, kansen waarnemen en gebruiken waar ze zich voordoen en er het beste van maken... Dat is wat ze doen en wat doen ze dat goed! Wie ooit in deze bossen is geweest kan bevestigen dat het werkelijk kleine paradijsjes boordevol leven zijn! De mangrove leert ons dan ook dat verandering helemaal zo slecht nog niet is of hoeft te zijn. Het is je houding hier tegenover die voor een groot deel je geluk bepaalt.
We weten allemaal hoe het 'werkt', of misschien wel niet werkt in de 'Grote Mensenwereld'. We maken regels, wetten en brengen structuren aan in de wereld om ons leven zo veilig en gerieflijk mogelijk te maken. Soms werkt dat prima en soms ook niet en soms werkt het prima voor een tijdje tot veranderende omstandigheden de regels overbodig hebben gemaakt of zelfs belemmerend. Dan kom je aan ons gevoel van veiligheid en angst steekt de kop op. Vaak worden de oude manieren met hand en tand verdedigd en in stand gehouden omdat dat is hoe het hoort te zijn en altijd zo geweest is. Bedenk dan, niks is 'altijd zo geweest'. De wereld verandert, groeit, evolueert en met de wereld alles wat erop leeft. Bewustzijn groeit, nieuwe inzichten worden geboren en daarmee ook de situatie van alle betrokkenen. Ga mee, dein mee, geniet van de reis die het leven te geven heeft, want het kan zo mooi zijn! Dogma's en overtuigingen zijn niks meer dan verouderde structuren die schijnwerkelijkheden in je wereld projecteren en je klein houden. Je groeit niet, je stagneert en weer zegt de mangrove met een blij gemoed: Dein mee! Geniet van de getijden van je leven! Want genieten is ook iets wat deze boom met volle teugen doet. Mangroves genieten van de deining van het leven, wetende dat niks bedoelt is om voor altijd vast te staan, ook zijzelf niet, bewegen ze zolang ze bewegen kunnen en genieten van ieder moment. Een eeuwigheid vol tijdelijke indrukken die je leven maken tot het kunstwerk dat het is.
Als grensbewoner heeft de mangrove ook nog het één en ander vanuit gene zijde te vertellen. Ze voelen de harmonie van de schepping, ze leven deze staat van zijn, wat in de vorige alinea's wel aardig naar voren is gekomen. De wereld van de materie is hier een uiting van. Een school voor ervaring en jezelf leren kennen, dat is alles wat deze wereld is. Zo klinkt het alsof het weinig voorstelt, maar we weten allemaal wel beter. Kijk enkel naar een bloem, een beestje of jezelf en je weet hoe grandioos de schepping is! Waar het de mangrove hierin omgaat is waar je de focus op legt. Zie je jezelf als een uiting van deze Goddelijke Scheppingsdrang of staar je je blind op de materie, het gevolg als het ware? Het maakt een wereld van verschil in je levenshouding. Geniet van de vorm die je nu voor jezelf gekozen hebt, geniet van de ervaringen die je vanuit je Hoger Perspectief op je pad hebt uitgestrooid en veroordeel jezelf als je een keertje struikelt, maar geniet van de smaak van modder in je mond omdat je languit in de drek ligt, hihi! Ook hier heb je voor gekozen en ook dit is niet het einde van je wereld. Het is een ervaring die je rijker maakt en misschien leer je er ook nog het één en ander van. Bijvoorbeeld dat het goed is om je voeten op te tillen, je weet maar nooit. 
Omdat de mangrove deze staat van zijn zo goed als levenshouding heeft weten aan te nemen en hierdoor alles altijd goed is zoals het is is hij ook een ideale leraar voor anderen om hiermee kennis te maken. Hij helpt je dit Goddelijk Bewustzijn in jezelf aan te wakkeren. Zoals vele dieren toevlucht zoeken in zijn zelf gecreëerde paradijs nodigt hij ook jou uit om je te laven aan deze sfeer. Kalm kabbelend water aan je voeten wassen de zorgen van je geest en een warme zon straalt het licht in je wakker, met mangrove als de mediator in dit wonderlijke geheel.