Walnoot,
Juglans regia
De walnoot of okkernoot is een boom die graag alleen staat. Solitaire notenbomen leveren dan ook vaak de meeste vruchten op. Hij is nou eenmaal het meest in zijn element wanneer er niet teveel aan zijn hoofd gekwetterd wordt en hij de ruimte en de rust krijgt om zichzelf te kunnen horen. Het is een denker, een overpeinzer en kan lang en diep verzonken zijn in de zaken die hem bezighouden. Hij wordt hierdoor ook wel als eigenwijs of eigenzinnig gezien, want alle informatie die naar hem toe komt niet hij niet zondermeer aan. Hij neemt het mee naar binnen, toets het en bepaalt zelf de waarde van wat er gezegd wordt. Dit maakt hem tot een sterke bondgenoot, een bondgenoot die zich niet gek laat maken en bij zichzelf blijft, wat de situatie ook is. Wij, als mensen, kunnen veel aan een vriend als deze hebben. Hij waait niet met alle winden mee en helpt ook jou standvastig te zijn in je geloof en overtuigingen. De walnoot is een kritische waarnemer, ook naar zichzelf, wat hem dient en goed is voor de harmonie mag blijven bestaan en functioneren in het geheel. Alles wat niet dient krijgt bij de walnoot simpelweg geen bestaansrecht.
Er komt in onze maatschappij nogal wat aan prikkels op ons af. Deze prikkels zijn bedoeld om je waarneming en perceptie van de wereld te beïnvloeden en er een oordeel over te vormen. Het is allemaal waardeloos zegt walnoot, als het niet aan je Innerlijk Wezen getoetst kan of mag worden. Het zijn lege hulzen die je ruimte vullen en je zo van je eigen Bron afsnijden. Ga naar binnen, aanschouw het in het licht dat jij zelf bent! Bestaat het dan nog steeds? Kan het het licht verdragen? Dat is wat er toe doet voor de eigenwijze notenboom. En pas dan kan er werkelijk verbinding ontstaan. Je leeft in verbinding met de Bron van al het leven, al het geschapene en je manifesteert op deze manier een krachtig veld om je heen dat enkel en alleen nog waarheid verdragen kan.
Je kan je voorstellen dat dit soms een eenzaam pad kan zijn. Iedereen zegt zus of zo, het nieuws vertelt je hoe je denken 'moet', maar jij hebt je aandacht naar binnen gekeerd en ziet de wereld nu heel anders en prikt moeiteloos door de illusies van angst en controle heen. De wereld (mensen om je heen) kan je gek vinden, eigenwijs of onhandelbaar en wijst je hierdoor af. Een best wel pijnlijk proces soms waarin je je eenzaam kan gaan voelen. Vraag jezelf dan dit af: Waren dat echt wel mijn vrienden? Als ze mij alleen maar accepteren als ik mij gedraag zoals zij wenselijk vinden? Zijn zij het waard om mezelf voor te verliezen? Walnoot vindt van niet. hij heeft vertrouwen in zichzelf en prima tot verbinding in staat, maar dan zonder de onzin, beheersende gedachtepatronen en angst. Hij vertrouwt op zichzelf, zijn Innerlijk Zelf en stimuleert jou hetzelfde te doen. Terwijl je door dit proces heengaat vallen je 'op illusie gebouwde structuren' uit elkaar en daarmee ook vrienden die niet meer bij je passen. Blijf vertrouwen in jezelf, blijf standvastig en weet dat de ruimte die nu is vrijgekomen weer gevuld zal worden met anderen, die beter met je nieuwe, hogere frequentie resoneren. Het kunnen misschien wat minder zijn dan voorheen, maar de mensen waar je nu mee resoneert zien je zoals je bent en je bent in staat tot een dieper, wezenlijker contact. Een verrijking voor je leven! Relaties worden voedend in plaats van energieslurpend, van de mensen om je heen wordt je blij in plaats van moe. 
De walnoot helpt je je hoofd goed te gebruiken, het denken wordt in onze maatschappij vaak als hoogste goed gezien. Wat gerationaliseerd kan worden is beter dan je gevoel. Ook de walnoot waardeert het denken zeer, maar zet het ook weer op zijn juiste plaats. Denken hoort namelijk dienend te zijn. Dienend voor je Ziel. En wederom ga je naar binnen, voel je wat er in je leeft en voel je wat eruit wil, gemanifesteerd wil worden in de wereld. Dan is het denken een prima instrument om je passie en liefde handen en voeten te geven! Hoe ga je dit doen? Wat heb je nodig? Waar kan ik dit halen en hoe maak ik van alles een samenhangend geheel? Denk vrij en open en laat je geest door alles stromen. De walnoot houdt ook zeer van deze meer praktische kant van het leven. Het brengt je naar het hier en nu, verbindt je met de aarde en helpt je om volledig hier te zijn. Voel het, bedenk het en maak het zo! En wordt je weer eens bedolven onder allerlei 'moetjes', 'kan-niets' en 'hoort-niets'?. Bedenk dan ook dat je dit ooit hebt aangenomen als een waarheid. Toets nu voor jezelf of het eigenlijk wel klopt...