Berk,
Betula pubescens, Betula pendula
De berk is bij veel mensen een graag geziene boom. Zijn mooie witte papieren bast springt er dan ook tussen andere bomen, hij mag dan wel niet de grootste van alle bomen worden, opvallen doet ie zeker. 
De berk heeft vele helende eigenschappen, we gaan ons nu richten op enkele energetische aspecten hiervan. De berk is een lichtbrenger, de hoeder van het licht van de geest, van de ziel, van de bron. Zit je in de put? Ben je depressief? Ervaar je lichamelijke ongemakken? Het heeft allemaal met frequentie te maken en de berk helpt je om je optimale frequentie weer te hervinden. Je optimale frequentie is de frequentie waarin je gezond, stralend en gelukkig bent: Heel. Dit leven geeft ons echter ook de nodige ervaringen die ons uit balans brengen. We ervaren pijn en scheiden een deel van onszelf af, het te pijnlijke deel en dit 'verdwijnt' in je schaduwgebied, het deel van je geest waar je je niet altijd bewust van bent, maar toch een behoorlijke invloed op je leven kan hebben. Er ontstaat een disbalans en dit kan zich uiten in ziekten. De ziekte is dan tevens ook je leermeester, het is een signaal die je vertelt dat er iets in je is wat om aandacht vraagt. Wat zit er in je weggestopt? Wat vond je te moeilijk om te verkroppen en heb je weggedrukt, buiten je dagelijkse bewustzijn? Het vraagt weer om erkend te worden, het is ook een deel van jou en wil weer in het licht gezien worden. Het is dus eigenlijk helemaal niet verdwenen.
De berk is de lichtmeester, zijn nooit aflatende vertrouwen in jou kan een enorme steun zijn. Met name wanneer je iets heel diep hebt weggestopt kan het soms een tijdje duren om weer in het licht te krijgen, met horten en stoten, de pijn voelend die je toen niet wilde/durfde te voelen wordt alsnog beleefd. Het is nodig om het vrij te kunnen laten. Het is liefde voor jezelf, zoals het onderdrukken een afwijzing van (een deel) jezelf is. De berk weet dit, kent dit proces en zal je dan ook iedere keer weer vol vertrouwen helpen, net zolang tot het klaar is, je je proces hebt afgerond.
De berk is sterk verbonden met het element vuur en kan met zijn krachtige vuurenergie je innerlijk brandschoon maken. Ga met de berk naar je binnenwereld. Heb vertrouwen en laat je niet door angst leiden, maar door de wetenschap dat alles in je wereld door jou is geschapen, zelfs de hulp van de berk die nu op je pad verschenen is, zelfs de schaduwen die je nu zo plagen. Ruim op, maak schoon, veeg het roet van je ziel en laat je licht weer vrij de wereld instromen. Je bent mooi! Denk je wat anders, dan heb je nog iets op te ruimen. Je wordt gemist als je je licht dempt, als je je verstopt, als je denkt er niet toe te doen, als je jezelf lelijk vindt, als je denkt dat je dit leven niet verdient, het is allemaal niet waar! Je doet er wél toe! je bent prachtig! Je hebt al het moois verdient wat je je maar kan wensen! 
Geef het licht, geef het warmte, geef het vuur, geef het liefde, je bent het waard. Berk helpt je graag je licht weer vinden