Beuk,
Fagus sylvatica
De beuk, één van de reuzen in ons mooie land. Met zijn dikke, gladde stam en wijde vertakkingen domineert ze menig park, tuin en bos. Maar als we het dan over reuzen hebben, dan is de beuk de GVR (Grote Vriendelijke Reus). Ze is als een liefhebbende moeder en onder haar takken en in haar hart heeft ze voor iedereen een plekje om even gewoon te kunnen Zijn. 
Beuk is bijzonder zachtmoedig, ze laat dit ook zien door haar gladde en voor zonlicht gevoelige bast, deze is zeer kwetsbaar en ontvankelijk. Dat je ondanks, of misschien wel dankzij, deze gevoeligheid groots kan worden bewijst ze ook met haar omvang! Beuk is kalm, sereen, groeit gestaag door terwijl andere bomen haar voorbij schieten in groeispurten en laat zich niet van de wijs brengen. Ze groeit rustig door, in haar eigen tempo, heeeel langzaam, genietend van de reis tot ze uiteindelijke de snelle groeiers weer tegenkomt, deze zijn uitgeput en 'op', maar beuk groeit gestaag door, verwijd haar mooie kroon met lange kronkelige takken en neemt steeds meer en meer ruimte in tot er uiteindelijk alleen nog beukenbos is. Een stil bos, een koel bos, een bos waarin alles van je afglijdt en je alleen nog maar hoeft te Zijn, want alles is goed zoals het is.  
Zo is beuk ook een boom van stilte, de stilte waarin je jezelf weer kan horen en waar alle ruis verdwijnt (Ze zijn zelfs meesterlijk goed in het weren van straling van Wi-Fi en dergelijke  ). Je kan jezelf weer horen bij de beuk, jezelf weer voelen, die zachte aanwezigheid in jezelf die je ziel kan noemen. Ben jij een echte vechter? Of 'dwingt' het leven je te blijven strijden tegen omstandigheden waar je niet blij van wordt? Dan weet je dat ook dit vechten je uiteindelijk niet gelukkig zal maken. Het put je uit, maakt verdrietig en scheid je af van de levensstroom, je verkeert in een overlevingsmodus en 'strijdt' tegen dat wat jouw leven of dat van je geliefden bedreigt. Maar zegt beuk, jij BENT het leven, niemand kan dit van jouw afpakken, het is je recht, je hoort hier te zijn en je mag je ruimte innemen, hoe groot die ook is, je hebt het verdiend en je bent het waard. Je hoeft niet te vechten, je hoeft hier hier enkel maar te zijn en je aanwezigheid volledig in je lichaam in te dalen, zodat ook jou licht de aarde verlicht. Het is een innerlijke kracht, een zachte kracht en onverstoorbaar. Maakt niet uit wat de wereld tegen je aan gooit, dit is van jou, dit is jij, voor nu en altijd! Om het te vinden hoef je alleen maar te verstillen, het de ruimte geven om 'geboren' te worden, dát is jouw geboorterecht. 
Beuk opent je hart op een prachtige zachte wijze, ga eens onder een mooie oude beukenboom zitten met een vriend of vriendin, de beuk zal je gesprek een extra dimensie geven en jullie helpen om een echt hart-tot-hart gesprek te voeren. Het zijn de gesprekken die je later bij zijn gebleven omdat ze zo waardevol zijn, het is niet enkel geluid (ruis) wat de lege ruimte vult. Na afloop mag je ook de beuk bedanken voor dit fijne gesprek, ze vinden het fijn om gezien te worden. Gezien worden voor wat ze zijn, wat uiteraard veel meer is dan het uiterlijk voorkomen, want het is de geest die de wereld in beweging zet. Beuk ziet ook jou. Ze ziet wie jij bent en oordeelt niet, maar omarmt je gehele Zijn. Misschien loop jij wel rond met angsten, schuldgevoelens, onzekerheden of andere leuke woorden voor 'afwijzing'. Je wijst met deze instelling namelijk delen af van wie jij bent, het vreet aan jou, ondermijnt je gezondheid en geluk, want het wil ook gezien worden, ook geheeld worden en weer in harmonie met het geheel samenleven. De afgewezen delen vragen op deze manier je aandacht, ze hebben je liefde en aandacht nodig en jij hebt deze afgewezen delen nodig om je weer heel te voelen. Het klinkt heel simpel, maar iedereen weet dat dit in de praktijk ook lange processen van bewustwording kunnen zijn en dat is oké. Maar soms ben je er écht even klaar mee, je bent moe van het altijd maar doorzetten. Ga dan naar een beuk, zij zal je helpen met het loslaten van alle shit die je al zo lang meezeult, zij is er helemaal voor je zolang je nodig hebt. Je voelt het gewoon; ze houdt van je, wat je ook doet en wie je ook bent en voelt alleen maar liefde voor jou. Je kan begrijpen dat zo een open hart sterk ontwapenend kan werken en haar zachte kracht slecht moeiteloos alle blokkades die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd door de jaren heen. Alsof een zuchtje wind je gehele systeem heeft open geblazen en nu ligt alles er open en bloot voor jou (en beuk) om te aanschouwen. En nee, dit is niet confronterend, want al je verzet en oordelen zijn ook met dit zuchtje wind verdwenen en je doet alleen nog maar wat er nu, in dit ene heilige moment, voor jou resoneert. Misschien huil je tranen met tuiten, misschien voel je enkel nog maar dankbaarheid voor deze gezegende ontmoeting. wat het ook is, het is echt wie jij bent en het is wat nu echt bij jou hoort. Geen gevecht, enkel Zijn.
Je bent hier, je bent nu, met je beuk als goede vriend aan je zijde en alles is perfect zoals het is. Je beseft nu ook dat alles eigenlijk altijd perfect is, je hebt het gewoon niet altijd door, hihi! Je weet weer wie je bent en je weet dat dat niks met lichaam of persoonlijkheid heeft te maken buiten dat deze uitvloeisels van je eeuwige geest zijn. Je weet dat al jouw ervaringen bestaan om jouw te dienen, welk labeltje je er ook hebt geplakt. Je houdt helemaal van jezelf, zonder uitzondering, je ziet jezelf zoals de beuk jou al die tijd al zag.