Braam,
Rubus fruticosus
Iedereen kent hem en zijn slingerende ranke takken banen zich een weg door menig bos, veld en bermbosje. Wanneer de braam zich eenmaal ergens heeft gevestigd dan merk je dat snel genoeg. Zijn takken groeien snel en weten al snel een weg te vinden door dichte begroeiingen heen. De braam laat zich niet tegenhouden, integendeel, de braam vindt een weg waar niemand anders die ziet. Zonder te vechten welteverstaan, de braam groeit gewoon, en groeit nog een beetje en weer wat verder. waar zijn takken de grond raken kan hij opnieuw wortel gaan schieten en zich zo verbreiden. Ook vanuit de wortels zelf kunnen 'nieuwe' bramenstruiken ontstaan. Nieuw tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is dit dus gewoon dezelfde plant die op een andere plek zijn gezicht ook laat zien. En dat kan over hele afstanden, met gemak 35m van de oorspronkelijke plant af. Voor de verdere verspreiding doen voornamelijk vogels het werk door de vruchten te eten en zaden her en der in de ontlasting te droppen. 
Zoals je ziet, de braam weet zich zeer goed te handhaven in de wereld. Hij kan dan ook mensen helpen die even niet meer zien welk pad ze moeten of kunnen nemen, die er doorheen zitten en het gewoon eventjes niet meer weten. Misschien heb je te lang gevochten of heb je jezelf onder een te grote druk gezet door een richting uit de groeien die niet de jouwe is. Met andere woorden; door te zijn wie je niet bent. Je verliest de verbinding in meer of mindere mate met jezelf en de aarde en het kost je bakken met energie om je bestaan te handhaven zonder dat er evenredig energie voor terugstroomt. Er kunnen talloze redenen zijn waarom je dit doet, misschien is het aangeleerd gedrag vanuit je opvoeding, misschien denk je dat het nodig is om erbij te horen. Vroeg of laat zul je het niet meer vol kunnen houden, is de maat vol en de energie op. Dat is oké, het is eigenlijk zelfs heel mooi, want dan kun je eindelijk je zelf-geschapen realiteit van pijn en maskers afwerpen en opnieuw jezelf weer vinden. Wat de reden ook was voor jou om het zo te doen, het werkt niet meer en je gaat eraan kapot. De braam staat altijd voor je klaar, het is een liefdevolle struik, warm en helend, zacht en koesterend, sterk en beschermend. 
Hij helpt je op een bijzonder simpele en doeltreffende manier; hij brengt je weer thuis bij jezelf. Dat is alles wat er nodig is, altijd al zo geweest ook... Zoek een braam op als je even niet meer weet waar je het zoeken moet en ga bij hem zitten, of er middenin als je het aandurft. Braam laat je weer resoneren met je grondtonen, haalt de scherpe stressvolle pieken uit je systeem die je zo akelig doen voelen. Je zakt steeds verder in je lijf en bent je hier bewust van. Braam herinnert je aan de vitaliteit van jou als je volledig aanwezig durft te zijn, hij herinnert je aan het prachtige wezen dat op aarde is gekomen om mee te scheppen, om te Zijn. al het andere, wat hiervoor nog zo belangrijk leek, maar oh zo pijnlijk was doet er niet meer toe. Je vind jezelf bij de braam en al het andere smelt weg en glijd als wassende druppeltjes over je lijf.
In dezelfde vloeiende beweging verbindt de braam je met je wortels en de zachte kracht van Moeder Aarde. Je wordt geheeld, pijn stroomt weg en wordt getransformeerd. Elke cel van je lijf vult zich met haar energie, je groeit, je bent weer verbonden met het geheel, of beter gezegd; je voelt het weer en beweegt weer mee. Soepel en gracieus, net als de braam, mag je je ruimte ook in gaan nemen, ook hier en nu aanwezig zijn. Je hoort hier te zijn, anders was je hier niet, zo simpel is het. Je doet er toe en je hebt iets moois bij te dragen. Daarvoor moet je natuurlijk jezelf vinden, weten wie je bent en dat is een voortgaand proces, je bewustzijn blijft maar groeien en uitbreiden. Met de braam heb je in ieder geval een goede hulp om je grondtoon weer te vinden en van daaruit in harmonie mee te kunnen bewegen met het Al. Dat is al heel wat, het is de basis van het leven hier en de rest volgt vanzelf. Ook dat leert de braam je, vind je grondtoon en leef wie je bent, dan volgt de rest vanzelf. 
Braam bied iedereen een thuis in zijn wijdverbreide voorkomen. Zowel bovengronds als in de aarde. Elven en bosgeesten verblijven er graag in, dit heeft ook met zijn beschermende natuur te maken. Aan braam heb je een goede bondgenoot in je reis op aarde.