Els,
Alnus glutinosa
De Els, zo'n ontzettend leuke boom die, net als de wilg, ook graag langs het water staat. Ook moerassen zijn geliefd bij de els, zolang er maar vocht en voeding is, dan vestigt de els zich er graag.  Omdat moerassen in de middeleeuwen vaak werden gezien als onheilspellende plekken, waar duivels en heksen wonen, kwam de els er in de beeldvorming dan ook niet heel goed vanaf. Dat is jammer, want ze heeft ons zoveel prachtigs te vertellen! 
De els brengt vreugde en plezier in je leven, ze danst, is vrij en altijd in voor een lolletje! Heerlijk om zo'n lichtvoetige vriend te hebben (Ze wortelt dan ook niet heel diep ). Het is dan ook geen wonder dat natuurwezens vaak deze boom uitkiezen om te vertoeven, zij zijn zelf ook licht van geest. En ook al kennen ze, net als ons, angst en verdriet, ze zijn zich ervan bewust dat dit niet de natuurlijke staat van zijn is. Van nature zijn we blij, gelukkig en genieten we van al wat het leven ons te bieden heeft. 
Wij hebben voor onszelf een maatschappij gecreëerd waarin dit niet meer op lijkt te gaan. Eerst werken en dan in het weekend of vakantie mag je pas plezier hebben (na de achterstallige klusjes die nodig moeten gebeuren), of nog erger; je bent druk bezig met je carrière, het is zwaar, maar uiteindelijk krijg je waar je heel je leven zo voor hebt gezwoegd; een goed pensioen.
Zonde zegt de els! Zo is het leven helemaal niet bedoeld en wie wat anders zegt, die snapt het gewoon nog niet! (Ja, ze is hier heel stellig in) Tuurlijk is het goed om op zijn tijd hard te werken, maar waar werk je voor? Werk je vanuit de indoctrinatie dat het nou eenmaal zo is of hoort te zijn en loop je daar als een mak schaapje in mee? Of werk je vanuit je hart, voor iets waar je blij van wordt of waar je in gelooft? Ook je werk hoort je gelukkig te maken, doet het dat niet dan dient er iets verandert te worden, in je werk of gewoon het roer helemaal om! Wat voor jou maar goed is om te doen en dat weet jij alleen het beste. Dus wat er ook vanaf de buitenwereld bij je opgelegd is, bedenk eerst zelf wat je wilt, wat goed voor je is en wat bij je past. Dan kom je in dezelfde vreugdevolle staat als de els en haar natuurwezenvriendjes. 
Dat is dan ook de grote boodschap van de els: Wacht niet op de toekomst om gelukkig te (mogen) zijn, het leven is NU, altijd NU! 
Wij mensen hebben een hoofd, een hoofd die heel goed kan argumenteren waarom het niet zo is. Dat is prima, maar vergeet je hart niet, wat zegt je hart? Waar wordt je écht blij van? Ons hoofd wil nog wel eens vergeten dat hij de uitvoerende instantie en niet de bepalende. Dat is je hart en met je ratio kun je al je wensen en dromen handen en voeten geven. Het betekent dan ook niet dat wanneer je in de energie van de els meegaat, je onbezonnen al je verantwoordelijkheden overboord moet gooien. Integendeel, je grootste verantwoordelijkheid hier is die van het hart en er zorg voor te dragen dat je ziel tot uiting kan komen in deze wereld. Maak het alleen niet zwaar en vermoeiend, dat is je hart ook niet. Deze zachte energie hoeft niet geforceerd te worden, ze is er altijd en hoeft enkel erkend en gevoeld te worden, dan weet je in je hart al wat wel of niet te doen. Een onbezonnen moment of dag kan op zich natuurlijk wel eventjes heerlijk verfrissend op je gemoed inwerken. Je maakt je tijdelijk vrij van je verantwoordelijkheidsbesef en geeft jezelf even de ruimte om te zijn, puur en vrij! Het geeft je nieuwe energie en maakt je blij.
Wanneer je ervoor kiest om met de els te gaan samenwerken, of eigenlijk samen spelen en je vervalt weer in een oud patroon, je maakt je energie weer zwaar en tobbig, schrik dan niet als je over je veters struikelt, de suikerpot zo uit je handen glijd of andere 'gekke' ongelukjes. Dit kan heel goed het werk van de natuurwezens zijn die proberen je uit die onnatuurlijke staat te halen met grapjes en streken (Zij zien de lol er wel van in, hihi!). Zie deze dingen dan ook als een signaal, je wordt gemist en ze willen graag weer samen met jou plezier en vreugde scheppen. Het kan alleen niet als je op de 'verkeerde' frequentie zit. Vindt je dit moeilijk? Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn, blij van te worden. Bedenk voor jezelf wat er deze dag voor moois voor jou is om te zien en te beleven; een mooie bloem, vogelgezang, een vriendelijk gebaar. Focus hierop en je trekt er meer van aan, maak je leven blij en dans met de els door het leven!