Grove Den,
Pinus sylvestris
Één van de wintergroene boomsoorten die ons landje rijk is. Hij is een tikkeltje eigenzinnig deze mooie dennenboom en kan daardoor soms een beetje moeilijk doen bij het contact leggen. Hij is namelijk geen allemansvriend en wil eerst eens even kijken wat voor vlees hij in de kuip heeft en waarom je eigenlijk bij hem bent gekomen. Prietpraat en 'gezellig spiritueel bezig zijn' zijn goede manieren om geen fijn contact met hem aan te leggen. 
De Grove Den vindt namelijk dat hij wel wat beters te doen heeft dan zijn energie in zaken steken die niet of nauwelijks wortels in de aarde hebben en zal dit dan ook niet doen of je duidelijk maken dat deze manier van samenwerking niet gewenst is door je een onpasselijk gevoel te geven. Persoonlijk vind ik dat dit de vrienden zijn waar je wat aan hebt. Ze kletsen er niet omheen, maar geven gewoon lekker ongezouten hun mening. Je hoeft het hier zelf natuurlijk niet mee eens te zijn en een beetje tegengas geven. Dat is iets wat de den wél kan waarderen, opkomen voor jezelf en staan voor wie jij bent en hoe je in het leven staat. Ook al zitten jullie op dat moment even niet op dezelfde golflengte, je krijgt respect van de Grove Den omdat je niet makkelijk met alle winden meewaait en staat voor wat voor jou belangrijk is! Misschien gaat hij, puur voor het spel en de dynamiek, het je nog even wat moeilijker maken, den ziet daar de humor wel van in.
Een andere optie is dat het ijs gebroken is en hij zich voor je openstelt. Waarlijk gelijkwaardige communicatie kan nu ontstaan en de diepere geheimen die deze boom in zijn energie met zich meedraagt worden nu ook voor jou bereikbaar. Den stelt je graag op de proef hebben we reeds gemerkt en ook in de diepere lagen (van jezelf  ) blijft dit van toepassing. Den ziet jou leven als één geheel, niet als verleden, heden, toekomst, maar alles nu, ook de dingen waarvan je dacht dat je het allang achter je had gelaten. Ze zijn er nog steeds en beïnvloeden je dagelijks nog steeds. Soms is dat fantastisch, want je hebt veel dingen geleerd die je leven nu stabieler, rijker, gelukkiger, enz maken. Soms is dat op een andere manier fantastisch, dan praten we over trauma's en ervaringen die je niet als prettig ervaart. Deze laatste categorie zijn ook ervaringen die je leven, in potentie, rijker kan maken. Vanuit het Hogere Perspectief is er geen oordeel, enkel ervaring en wij 'mensen' doen ons uiterste best hier wat van te maken. Dat kan wanneer je het ziet voor wat het is, wanneer je de ervaring doorleefd hebt, volledig, en er vrede mee kan sluiten. Hoe onmogelijk het in sommige situaties ook mag lijken. Vroeg of laat komt ook dit punt voor jou, dat is in ieder geval al een opsteker voor iedereen die het niet voor zichzelf voelt. Wil je weten waar jij op dit gebied staat? Dan is de Grove Den een goede leermeester die je begeleid op je pad van heling en éénwording met jezelf.
Je kan met de Grove Den een reis door je leven maken, herinneringen ophalen en ze opnieuw beleven. Misschien krijg je wel een mooie reeks uit je kindertijd te herbeleven waar je een beetje melancholisch van wordt. Toen was alles zo simpel, toen was ik nog helemaal vrij, enzovoorts... Den kan je dit hebben laten zien om je eraan te herinneren dat je nog steeds vrij bent, alleen jij kan jezelf kooien en is het nu tijd om je kunstmatige tralies weer af te breken. 
Hij kan je ook onverwerkte zaken laten zien. Dan wordt je reis met de Grove Den een beetje pittiger, want ook de oude opgeslagen emoties komen hierbij in beweging. Misschien komt alle woede in je los die je nooit hebt geuit, of stromen alle afgewezen tranen in een stormvloed naar buiten. Je denkt misschien 'dat is niet leuk', maar de Grove Den denkt daar anders over. Hij is trots op je, want je staat er toch maar even en gaat voor de ervaring die je nodig hebt om te helen. Met respect voor jouw wezen zal de Grove Den een heilige ruimte om je heen creëren waarin je vrijelijk even kan zijn, loslaten en intens ervaren. Je bent jezelf aan het bevrijden van zaken die je energiestroom blokkeren en eigent je je afgewezen zielsdelen weer toe. De delen die ooit door traumatische ervaringen zijn afgestoten, het was teveel, je kon het niet aan op dat moment en hebt jezelf losgekoppeld van de pijn en daarmee ook van het resonerende zielsdeel. Soms is dat nou eenmaal nodig om te overleven. Gelukkig komt er ook altijd weer een tijd, weer een kans om heel te worden en op deze momenten is de Grove Den een echte trouwe vriend. Nu laat je jezelf pas echt zien, volledig en onomwonden. Nu kan en wil de Grove Den écht contact met je maken. Geen prietpraat, maar praat over zaken die er toe doen, die in je leven, of je dat nou wist of niet.  
Als je er klaar voor bent en als je het aandurft om zo met de Grove Den in verbinding te zijn zal hij je helpen om weer opnieuw in je kracht te komen. Je hebt je bereid getoond om alles onder ogen te zien en ermee te 'dealen'. Wat de Grove Den betreft verdien jij daarvoor respect en mededogen. Hij zal je dan ook liefdevol ondersteunen en niet langer de prikkelbare dwarsligger zijn. Grove Den heelt je innerlijke ruimtes samen met jou. Hij neemt je niet je eigen verantwoordelijkheid af, maar helpt je op dit pad waar hij de weg kent en jij misschien nog niet. Grove Den zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft, in je eigen kracht en verloren kracht weer terugvindt. Wanneer blokkades verdwijnen en energie weer gaat stromen wordt je energieker, gelukkiger en je gaat weer stralen zoals je dat van nature hoort te doen! Hij geeft je letterlijk en figuurlijk de lucht in je longen terug, de levenskracht kan weer optimaal benut worden. Dankjewel prachtige Den voor al je gaven die je met ons wilt delen! Als ik eens gezellig wil kletsen zoek ik wel een Esdoorn op!