Hazelaar,
Corrylus avellana
Iedereen kent em wel, want de hazelaar is goed vertegenwoordigt in ons land. Als één van de eerste bomen hangen zijn takken al vol katjes in het vroege voorjaar waarmee hij het altijd weer zo langverwachte voorjaar aankondigt. Ook in de herfst maakt hij ons blij met zijn hazelnoten, die over het algemeen talrijk aan iedere hazelaar te vinden zijn in deze periode van het jaar. 
Ook vroeger was men goed bekend met deze boom en er zijn dan ook veel verhalen mee verbonden. Germaanse volkeren wijdden de boom aan Thor, Kelten verbonden haar met de Witte Godin van vruchtbaarheid en bij de Grieken was hij verbonden met de God Hermes. Iedereen met zijn eigen verhalen en symbolische waarden toegekend aan de hazelaar. Het grappige is dat hij op de ene plek vooral goed voor de mannen was en viriliteit stimuleerde en bij de anderen vooral ingezet werd ter bevordering van de vruchtbaarheid van vrouwen. Ik geloof dat hij voor iedereen wel wat in petto heeft, de hazelaar is namelijk best wel een gulle gever. Niet alleen wat zijn overheerlijke noten betreft, ook zijn wijsheid en inzichten deelt hij met liefde.
Alhoewel de hazelaar een bijzonder open karakter heeft is het niet een boom voor prietpraat, dat vind hij slaapverwekkend en het wordt dan ook al snel een beetje stilletjes. De aandacht is weg. Wil je hem wakker en bij de les houden? Vertel hem dan over de zaken in je leven die je écht bezighouden en geef hem je vragen over het leven; 'Waarom ben ik hier? 'Waarom verloopt mijn leven altijd zo zwaar en moeizaam?' 'Hoe kan het dat ik mijn geluk nergens in kan vinden?'
Now we're talking! 
De hazelaar ziet jou en je moeilijkheden en weet heel goed dat dit anders kan. Misschien geloof je zelf niet dat ook jij gelukkig, vrij en blij mag zijn. De hazelaar weet dit wel zeker. Het is je geboorterecht, je bent een Mens en vrij om te beleven wat jij wilt! In een wereld vol hectiek en manipulerende afleidingen die je van je essentie afhouden is de hazelaar een goede vriend. Hij neemt je mee naar jezelf, naar binnen. Zachtjes, stromend en meebewegend vormt er zich een weg van je buitenwereld naar je binnenwereld. Gedachten vervliegen, angsten en pijnen verdwijnen en je komt in een oneindige zee van liefde en bewustzijn terecht en hazelaar fluistert; "Kijk.... Dit ben jij..." Je beseft je de onmetelijkheid van wie jij bent, alledaagse probleempjes worden grappen, want ja, waar ging dat nou eindelijk over? 
Jij bent een prachtige en onuitputtelijke Bron van wijsheid en diepe kennis! Alle antwoorden liggen in je, je zocht alleen in je buitenwereld terwijl het in je binnenwereld lag. Misschien was je je niet eens bewust dat dit er ook allemaal was en ja, dan ga je daar ook niet zoeken. Blij dus met een vriend als de hazelaar die je daar mee naartoe kan nemen! Er kunnen grote stromen informatie meekomen. Informatie die voor jou in je leven van toepassing is en dit is dan ook voor iedereen anders en uniek. Je hebt een tipje van je eigen sluier gelicht om samen met de hazelaar te kijken naar wie je bent, maar nu mag je het in deze realiteit gaan manifesteren. 
Je kwam immers met een vraag... Is die nu beantwoord? Misschien was enkel een verandering van perspectief voldoende voor dit moment in je leven. Het klinkt misschien als een kleinigheidje, maar een kleine verandering kan je wereld in een heel nieuw licht zetten en alles op zijn kop zetten. 
Het kan ook zo zijn dat je voor je gevoel nog niet klaar bent met dit stuk. De kwartjes hangen nog in de lucht... Dat is ook prima, sommige zaken hebben tijd nodig om in te dalen en verwerkt te worden en het is ook niet uitzonderlijk dat er nog wat werk op je licht te wachten om de ruimte en vrijheid te creëren die je zo verlangt. Misschien moet je nog iets loslaten, misschien mag je sterker voor jezelf blijven staan en nee zeggen tegen zaken die je geen energie geven. Het kan en mag allemaal, je bent immers een vrij wezen!  
Laat het zijn zoals het is en geef jezelf hier vooral niet teveel over op je kop. 'Oh jee... nou doe ik het alweer!' Ja en dat ga je vast nog veel vaker doen, hihi! Omarm het met liefde, omarm het met de onmetelijkheid die je ook bent en je geeft het een gelegenheid om te groeien en te transformeren naar een meer dienende vorm in je leven. Hazelaar heeft je hier kennis mee laten maken voor een goede reden; Het zet alles in je leven op een hoger plan. Dat is natuurlijk altijd zo, maar zodra je je er bewust van wordt dan begint het interessant te worden. Je bent niet langer de speelbal op de zogenaamde grillen van de natuur. Je bent je bewust van wie je bent en zal van nu af aan ook anders met de dingen in je leven omgaan vanwege dit verhoogde bewustzijn. Hazelaar geeft je de mogelijkheid het pad te volgen van de Magiër. Bewust creërend met een diep inzicht in de natuurlijke processen.
En zo vallen de kwartjes eindeloos gedurende je gehele pad. 
Je kan begrijpen dat dit niet zomaar 1,2,3 klaar is, het is een weg, een proces waarin je de kennis over jezelf/je natuur steeds verder uitdiept en ontwikkeld en dit kan je hele leven duren en wie weet hoeveel daarna nog. Het maakt niet uit, het proces op zich is al magisch en je loopt verwonderd in de wereld rond. Overal waar je kijkt zijn de bijzondere, magische, creatieve uitspattingen van het Bronbewustzijn en jij bent daar één van! 
Natuurlijk zijn er zaken/wezens/omstandigheden die je liever koud, zwak en klein zien. Weet dat dit niet is wie jij bent! Hoeveel pijn je in je leven ook te verduren hebt gehad, hoe groot de uitdaging ook voor je mag zijn, zoek je Innerlijke Wereld op, onthou wie je bent en draag dit uit in de wereld. Niet strijdend, schreeuwend of ervoor vechtend zoals velen denken dat de bedoeling is. Hier hoef je niet voor te vechten, nooit, laat het Zijn en het is niet meer weg te stoppen, door niets of niemand niet. 
En je weet, kan je het eventjes niet meer goed vinden, zoek dan een hazelaar-vriend op, in de geest of in the flesh. Hij is er voor jou en je Goddelijkheid! 
Hazelaar biedt ons ook nog op een ander vlak hulp aan, al is het nauw verwant met zijn passie: Goden wakker maken.  De hazelaar heeft een sterke binding met water, met name heilige bronnen en dergelijke. Dit water kan je helpen om alles van je af te wassen wat je licht dimt. Dit kun je letterlijk opvatten als toxische stoffen in je lijf, maar je kan het ook gebruiken bij stress, spanningen, en andere belemmerende zaken die meer geestelijk van aard zijn. Wil je een bron vinden? Wichelroedes van hazelaartakken werken super! En zo zijn er meer dingen die je met het prachtige hout kan doen.zoals bijvoorbeeld een toverstaf maken. De energie van de hazelaar is erg fijn, zacht, vriendelijk, oordeelloos en sterk genoeg om je in al die zachtheid niet te laten overdonderen door zogenaamde 'hardere' energieën. Hazelaar heeft heel veel te geven en hij doet dat met liefde. Voor een liefde in balans is het fijn om zo nu en dan ook iets terug te geven, een 'dankjewel' vanuit je hart doet al wonderen!