Jeneverbes,

Juniper communis

 

Jeneverbes is een bijzondere inheemse boom. Deze groenblijver met zijn blauwe bessen (Die eigenlijk niet echte bessen zijn, maar zogenaamde kegelvruchten) groeit graag op zanderige en kalkarme gronden en houdt niet van natte voeten. Hierdoor is hij vooral in het Oostelijk en Zuid-Oostelijk deel van Nederland in het wild te vinden.

De Boom, die heel technisch gesproken eigenlijk een struik is, maar toch tot de bomen wordt gerekend, is een bezoekje waard, of het nou 'in het echt is' of in de geest. Jeneverbes herbergt veel goede kwaliteiten waarmee hij ons van dienst kan en wil zijn.

 

Vroeger geloofde men dat er in de Jeneverbes een goede geest leefde die de mens hielp om met zichzelf in het reine te komen. Jeneverbes is een boom van onschuld en geeft je frisse, nieuwe starten. Wat het ook maar mag zijn wat je meedraagt en je stappen op aarde verzwaart, of het nou uit dit leven komt of je zeult het al meerdere levens lang mee... Jeneverbes helpt je om hiervan bevrijdt te worden en in die zin is dit prachtige wezen een zegen voor ons allemaal.

Hij wordt dan ook niet voor niets met de god Baldr in verband gebracht; Baldr de Schone, god van het licht en pure onschuld.

Zoals met de meeste groenblijvers wordt ook Jeneverbes in verband gebracht met het eeuwig leven, oftewel het eeuwige deel van onszelf en dit deel is puur, schoon, licht, vrij en onschuldig. Jeneverbes brengt je hier opnieuw mee in verbinding wanneer je dit contact verloren bent. Dit deel van jou, je eigenlijke Jij, is wat de Jeneverbes koestert en beschermt op je levensreizen door de stof. Wat een zegen om zo'n vriend te hebben. Dankjewel mooie Jeneverbes!

 

Zijn hout en takken werden ook verbrand tijdens overgangsriten en bij uitvaarten, wat in feite ook een overgangsrite is. De Jeneverbes beschermt je ook hier op je reis en helpt de lucht schoon en zuiver te houden om je veilig te houden. De geur die de boom afgeeft (Ook als hij niet brandt tijdens rituelen) is bijzonder aangenaam.

Geuren hebben een sterke invloed op het (vegetatief) zenuwstelsel en de Jeneverbes gebruikt hier zijn invloed om je te helpen verder in te dalen in je lijf. Wederom gaat het om de Eeuwige Jij en je lichaam wordt de Heilige Tempel waar jij, Heilige Jij, je reis veilig en gezegend in kan vervolgen.

Zo helpt Jeneverbes je volledig hier op aarde aanwezig te kunnen zijn. Zijn uiterlijk mag hard, weerbarstig en prikkelend zijn, zijn innerlijk is zacht, koesterend en zalvend. Deze vriendelijke boom houdt echt van jou.

 

Hij kan soms als afstandelijk worden ervaren, je hebt zijn pantser ontdekt, het pantser waarmee hij ook jou beschermt als je geholpen wordt. In feite blokkeert hij je niet, wel datgene wat niet naar binnen mag in 'Heilige der Heiligen' van hem. Zo houdt hij zijn energie verschoond van niet dienende invloeden en zo doet hij dat ook voor jou. Verzet je niet, het is geen afwijzing van wie jij bent, maar ook weer een bescherming. Laat het Zijn zodat ook jouw Zijn weer in het licht kan komen.

Vermoeide mensen mogen onder hem rusten, hij geeft je nieuwe energie en een innerlijke rust waardoor vermoeidheid ook verdwijnt. De 'onschuldigen' beschermt hij: Kinderen of anderen die (nog) niet voor zichzelf op kunnen komen. Jeneverbes omarmt ze met heel zijn Zijn en bij hem zijn ze veilig. Beschermt onder zijn blauwgroene takken blijf je onzichtbaar voor 'gevaar.'

 

Jeneverbes is werkelijk een heilige boom die het heilige van en in het leven beschermt en verzorgt en wanneer ergens deze heiligheid verloren is geraakt helpt hij deze weer herstellen. Zoek hem op in de natuur, verbindt je in een meditatie met hem of gebruik hem in rituele vorm. Jeneverbes helpt je graag en helpt je hierbij ook onderscheiden welke intenties zuiver zijn en welke niet, zelfs als ze wel zuiver voor jou lijken. Het kan zijn dat je een gekleurde bril draagt door een oud trauma en daardoor niet meer helemaal uitgelijnd met je Eeuwige Jij werkzaam bent. Jeneverbes helpt je dit te onderscheiden en helpt je weer volledig uitgelijnd met je Authentieke, Zuiverste Zelf te leven te werken. Elke keuze die je maakt, elke handeling die je doet, gemaakt en gedaan volledig in overeenstemming met wie jij werkelijk bent en het Geheel. Zuiver en onschuldig. Stralend licht. Heilig Jij.