Lijsterbes,
Sorbus aucuparia
De lijsterbes is een echte 'krijgersboom' en zijn vurige kracht zet je aan om datgene aan te pakken wat zich in je leven als een blokkade of belemmering heeft gemanifesteerd. Een krijger is in deze zin uiteraard niet een mens die tegen andere mensen strijdt. Het is een bewust mens die weet dat er in zijn of haar eigen schaduwen onverwerkte zaken liggen die je energie en levenslust ondermijnen zolang deze niet gezien mogen of durven worden. Het is een bewust mens die de uitdaging aangaat om deze zaken aan te pakken, op te lossen, helen en verwerken en zo bij elke 'strijd' verloren of gekwetste delen van zichzelf weer eigen maakt, heel maakt en aldoende meer en meer vanuit deze eigen kracht gaat leven. Doe je dit voor jezelf, dan doe je dit ook voor het collectief. En als bewust mens weet je ook dat alles in je leven je eigen manifestatie is, of je het nou als prettig of onprettig ervaart, dat maakt niet uit. 'Own it!' zegt de lijsterbes! Maak het eigen en geef je kracht niet weg. Wie voor dit pad kiest kan uiteraard het nodige voor de kiezen krijgen. Wetende dat dit allemaal van jou komt en dat jij dit met jezelf voor je geboorte hebt afgesproken maakt het makkelijker. Je weet dat je sterk genoeg bent om te dealen met wat je ook voorgeschoteld krijgt en dat er een oplossing is, of je hem nou al ziet of niet. Het is een pad waarop je, in ieder geval van de lijsterbes, de nodige respect mag ontvangen. Het is een eerzaam pad, je ruimt alles op wat niet in lijn met jezelf is en daarmee niet in lijn met al het Goddelijke. Lijsterbes zal je dan ook met liefde en overtuiging bijstaan. Wanneer het pad te donker voor je wordt, de uitdaging toch wel even heel zwaar is dan zal hij je helpen. Hij zal je beschermen en je voetstappen verlichten zodat je je weg uit de schaduw weer kan vinden. 
Zoals al reeds is doorgeschemerd neemt de lijsterbes niet je eigen verantwoordelijkheid van je af. Hij vraagt van jou om bewust te kiezen, elke stap die je zet, elke richting die je kiest. 
Waarom doe je dit? Uit angst of liefde? Let hierbij wel op dat het 'juiste' pad soms ook de meest angstige kan zijn, of in ieder geval zo aanvoelen. Je gaat uit je comfortzone. Verlaat jouw wereld van conditioneringen en (valse) overtuigingen en kiest voor bezieling!  Het kan op weerstand van je omgeving rekenen, want zo kennen ze je niet, maar jij weet, dit is wie JIJ bent! Je kiest voor jezelf! Jouw kracht! Jouw licht! Jouw vuur!  En ja, dat is een spannend pad, waar je al je angsten onder ogen gaat zien, want ze staan allemaal in de weg van jouw Wezen en dienen aldus opgeruimd en/of getransformeerd te worden om je niet langer te saboteren en klein te houden. Je saboteurs worden je helpers, maar jij bent degene die het moet doen. Jij moet ervoor kiezen om naast je licht, ook je schaduw te erkennen en lief te hebben. Hoe verschrikkelijk, dramatisch, eng en 'einde van de wereld-achtig' dit ook mag voelen... Het is het waard! Je bent zo groots, zo fenomenaal prachtig mooi! Ook je schaduw, laat los je conditionering over 'goed' en 'slecht'. Stop met afwijzen van wat je niet aanstaat, stop met afwijzen van jezelf en wordt een strijder van hart! 
Wijs ook jezelf niet af wanneer je struikelt, valt of voor de 100e keer in dezelfde valkuil ligt. Het hoort erbij, alles wat je hebt geleerd om jezelf 'maatschappelijk aanvaardbaar' te maken lost niet vanzelf op nadat je deze keuze hebt gemaakt. Het is een proces, misschien wel eeuwigdurend, who knows?  Weet dat bij elke stap die je zet, elke actie die je onderneemt je de mogelijkheid hebt om te kiezen. En met elke stap groei je, wordt je wijzer en neemt je wijsheid en bewustzijn toe. Niemand kan dit van je af nemen, behalve jijzelf. Wees je daarvan bewust. 
Lijsterbes loopt met je mee op je levenspad, beschermt je op de stukken waar je dit nog niet zelf hebt geleerd en laat je zien hoe die kracht in jezelf weer opnieuw te vinden. Een pittig boompje die je aanspoort om je kracht te vinden!  Ook in zijn medicinale werking zie je dit terug; hij werkt namelijk op je keelchakra en verwijderd hier blokkades die vooral door opgeslagen emoties (lees: afgewezen emoties) die zich hier vast hebben gezet. Hij opent je kanaal waarmee je jezelf uit, laat nou je strijderskreet maar horen, de weg is vrij! 
Daarnaast krijgt ook je gehele immuunsysteem een flinke boost van de gekookte bessen. Zijn sterke verbinding met vuur heeft een louterend effect op je gehele systeem.
Het is misschien niet de grootste boom in de natuur, maar zijn kracht is er zeker niet minder om. Vraag hem gerust voor hulp bij oplossen van wat het maar moge zijn in je leven wat je 'in de weg zit'. Het is een stukje Jij wat gezien en erkend wil worden. Verander het in jezelf en je omgeving verandert mee. Maak je vooral niet kleiner dan je bent, je bent het altijd waard!