Linde,
Tillia cordata, Tillia platyphyllos
De linde, een welbekende boom die je vaker binnen als buiten de bebouwde kom aantreft. Ze zijn graag bij mensen en mensen zijn graag bij haar. Het is niet verwonderlijk, in een wereld waar alles snel snel snel moet en er vaak druk van buitenaf op je inwerkt is de energie van de linde een welkome rustpauze in al die drukte. Linde haar natuur is namelijk zacht, kalm, vrouwelijk en ook nog eens heel erg open. Ze deelt haar energie graag met mensen.
Ben je altijd druk en heb je weinig tijd voor ontspanning? Dan ken je vast ook de uitwerking hiervan op je lichaam en geest. Het is niet voor iedereen hetzelfde, maar vaak gaan de spieren verzuren en worden strammer, het overprikkelde hoofd wil maar niet tot rust komen en je ligt 's nachts uren wakker en je energiepeil daalt, want je komt niet aan opladen toe. Dit zijn allemaal symptomen waar de linde je bij kan helpen. Linde verzacht je, helpt je in je rust te komen en wanneer je tijd voor ontspanning hebt kun je met de linde ook écht ontspannen. Ze brengt je terug in je lichaam, geeft zachtjes aandacht aan al je pijnplekken en andere delen van jou die verhard zijn door het lange doorploeteren. Ze maakt deze plekken in jou zacht, alles kan weer stromen en een diepe rust daalt over je heen. Heerlijk toch? Zo hoort het leven te zijn, genietend van het moment, helemaal hier en nu. dit is wat de linde je helpt vinden in jezelf.
Ook aspecten die hieraan verwant zijn worden verzacht met de liefdevolle hulp van de lindes. Vroeger sprak men recht onder de lindeboom en ook vergaderingen vonden er plaats. Een mooie keuze, want linde helpt je om vanuit je hart te leven te handelen. Ze helpt je zo de juiste keuzes te maken. Keuzes die goed zijn voor jou én je gemeenschap. Vanuit je hart levend is dat simpelweg de enige mogelijkheid. Ook overtuigingen en gedachtebeelden met scherpe randjes worden afgezwakt door de linde, of beter gezegd; op hun plek gezet. Het gaat hier vaak om veroordelende denkbeelden (zulke mensen zijn altijd lui, die en die doet niks dan profiteren, werken met zus en zo is een gebed zonder einde, enz). Natuurlijk kan de ervaring met die en die zo zijn, maar door daar van overtuigd te zijn bevestig je enkel het beeld en hou je deze in stand. Zou je het niet liever anders zien? Een relatie van geven en nemen tussen mensen, oprecht en in balans? Linde helpt je constructief denken en helpt je in het zoeken naar de verbinding. Iedereen wil gelukkig zijn, het is enkel even zoeken naar het 'hoe' in dit verhaal en dat bereik je niet door mensen af te kraken, maar eerder door te zoeken naar wat je gemeen met elkaar hebt, welke doelen je samen na wil streven. Linde helpt je je hart open te houden voor ideeën en oplossingen en mocht dit echt niet werken, omdat je niet op één lijn komt met elkaar, dan mag je elkaar natuurlijk ook gewoon in liefde loslaten waarna ieder zijn/haar eigen weg gaat. Dat is ook oké, dat is ook liefde. Voel alleen bij jezelf waarop de beslissing gebaseerd is, komt het voort uit een (ego-)gevecht/overtuiging of heb je het werkelijk in je hart zo ervaren? Linde helpt je ook het onderscheid te maken tussen de twee. 
Wat fijn dat deze boom bestaat! De boom die alles zachter maakt, lieflijker en schoner. Wie zegt dat kwetsbaarheid een zwakte is, die kent de linde niet. Heel veel pijnen en trauma's, zowel geestelijk als lichamelijk worden verzacht door de linde, losgemaakt door de linde en stromen uit je lijf. Wat overblijft is een ontspannen en gelukkig mens. Niet ontstaan door te vechten, maar door liefdevol te omarmen wat er is, het mag er zijn, ook jou pijn. Voel eens in gedachten wat deze boom voor jou kan doen. Ze kent jou, ook al ken je jezelf niet. Ze is er voor jou, ook al ben je er zelf niet voor jou. Ze veroordeelt je niet, wacht enkel af tot jij er klaar voor bent om de verbinding weer te maken. Het kan zijn dat er veel emoties loskomen wanneer je eenmaal voelt hoe jij jezelf al die tijd hebt ontkend, hoe je altijd over je grenzen ging voor een ander en ten koste van jezelf. Bij deze lieve boom mag je rustig even uithuilen, ook dat hoort erbij, ook dat is laten stromen. Hou het niet tegen, vecht niet, maar geef je over aan jezelf bij de linde, je bent het waard!