Meidoorn,
Crataegus monogyna
Één van mijn persoonlijke favorieten in het landschap, de meidoorn. In het voorjaar verspreidt ze de heerlijk zoete geuren van haar bloesem, in het najaar geeft ze ons krachtige bessen met een bijzonder revitaliserende werking. Om van het blad nog maar te zwijgen, waar je vele hart-, bloed- en vaatkwalen mee kan verhelpen!
Ook energetisch gezien is dit een bijzondere boom. Zoals al in de geneeskrachtige werking is terug te vinden, is de meidoorn een echte harteboom. Ze helpt je om de verbinding met je hart, je innerlijk zelf te herstellen wanneer deze om wat voor reden dan ook niet meer optimaal is. Dit kan bijvoorbeeld komen door onverwerkte trauma's uit het verleden en de negatieve zelfbeelden die als gevolg hiervan zijn ontstaan. Je voelt jezelf niet goed genoeg, niet sterk genoeg en daarom luister je niet meer naar jezelf, niet meer naar wat je hart je ingeeft. Als je jezelf maar lang genoeg vertelt dat jij het niet weet, niet kunt, dat een ander beter is, dat je het niet hebt verdiend, dan verzwak je iedere keer als je een dergelijk zelfbeeld bij jezelf bevestigd de verbinding met je hart. Dat is natuurlijk zonde, want wie weet nou beter wat goed voor jou is dan jijzelf? 
Hartenergie is een energie van onvoorwaardelijke liefde, als je het toelaat, je hart opent, stroomt het door de poorten van je ziel je aardse wezen binnen. Het is je basistoon en alle cellen in je lijf resoneren op hun eigen manier hiermee. Je kan je dan ook voorstellen dat dit een ideaal recept voor vitaliteit en gezondheid is! Enkel door te worden wie je bent! Want van nature ben je perfect, alles van jou en aan jou hoort bij je. Houdt ervan, van je lijf, je karakter en hoe je je beweegt in de wereld. Oordeel niet over jezelf, maar wees als de meidoorn en omarm alles met onvoorwaardelijke liefde. Dingen die niet meer bij je passen zullen oplossen als sneeuw voor de zon, worden naar buiten gehuild en losgelaten of getransformeerd naar het nieuwe en energetisch hogere niveau waarin je je nu bevindt. Dit betekent niet dat de ervaringen die je van deze staat van zijn afhielden niet goed zijn (geweest), ook deze ervaringen had je nodig om te ontdekken wie je bent. Welke energie ben ik en welke niet? Dat kan best nog wel eens tricky zijn, maar onthoudt ook dat al je ervaringen, alles wat je meemaakt op je pad is ontstaan en bedoeld om je op deze weg te helpen om te worden/te vinden wie je in wezen van binnen bent. De meidoorn is een goede begeleider op dit pad en zal je altijd terug willen brengen naar je natuurlijke staat van zijn wanneer je de weg eventjes kwijt lijkt te zijn.
De meidoorn is met recht de hoeder van het hart en daarmee ook de hoeder van de mens in zijn natuurlijke staat van zijn. 
Ook al sla je de plank hier en daar mis, de meidoorn lacht je toe als een vriendelijke moeder die weet dat als kinderen willen leren lopen, ze zo nu en dan ook even zullen struikelen. Ze pakt je bij je hand als het even te zwaar voor je wordt en laat je bij haar rusten als je uitgeput van al vechten bent geraakt. Ze weet wie je bent, ook al weet jij het eventjes niet en staat je elke stap van je leven bij als jij haar toelaat. 
Ook de meidoorn is een elvenboom en er werd vroeger vaak van gezegd dat je er niet mee moest knoeien, want dan maak je de elven boos die de meidoorn als woonstee hebben gekozen. Elven boos maken wil natuurlijk niemand, maar zelfs al zou het niet zo zijn, hoe zou je zo'n prachtige boom een knoei kunnen geven als je weet met hoeveel onvoorwaardelijke liefde zij er altijd voor ons is? Open je hart voor de meidoorn en ervaar het zelf, een meditatie onder deze boom kan zeer verhelderend werken, wanneer ze bloeit geeft ze je nog extra sensaties mee aan je (vegetatief) zenuwstelsel om je te helpen in die diepe staat van liefde, geluk en dankbaarheid te geraken.