Plataan
Platanus platanoïdes
De plataan maakt je kalm van binnen, want hij is zelf kalm. Net als met kalme mensen in je omgeving, heeft ook deze boom een dergelijke prettig invloed op je en dat is iets wat we allemaal op zijn tijd wel kunnen gebruiken. 
Wanneer de chaos en drukte van alledag je even uit de oren schiet of je ziet door de bomen het bos niet meer en je weet niet meer hoe je alle ballen in de lucht moet houden, ga dan naar een plataan. Ga er lekker onder zitten, met je rug tegen de dikke stam en doe even niks. Laat de ballen even vallen, je kan ze later wel weer oppakken en kom eventjes weer heerlijk terug bij jezelf. De plataan ondersteunt je hier graag in.
De plataan weet ook dat door te denken en handelen vanuit chaos en gejaagdheid er weinig goeds komt. Je blijft achter de feiten aanlopen, wanneer het ene is opgelost ligt het andere alweer voor je voeten en je raakt het overzicht kwijt. De plataan echter, begint altijd bij zichzelf voordat zijn energie zich naar buiten beweegt. Want wat er ook gaande is in je leven, het is een uitvloeisel van je innerlijke zelf en de energetische consistentie die je uitstraalt. Wil je je leven veranderen, begin je bij jezelf en de omgeving zal automatisch en op natuurlijke wijze volgen. Voel. Voel wie je bent, voel wat de prikkels met je doen, voel wat je blij maakt en wat niet, voel wat het met je energieniveau doet. Blijf bij jezelf is één van de boodschappen van de plataan, pas dan kan er werkelijk iets veranderen en schraap je niet langer de irritaties van de oppervlakte af, maar ben je écht iets aan het veranderen. Transformeren is hier dan ook misschien een beter woord, voel maar bij jezelf of jij dit ook zo ervaart. 
Plataan weet veel, heel veel en daarom is hij ook een goede vriend wanneer je het zelf even niet meer weet. Het is een boom van kennis en hij houdt van mensen die meer willen leren en ontdekken, of het nou over jezelf of over de wereld om je heen is. Het één is het ander en het ander is het één. Hij zal je hier mee helpen. Zo nu en dan is het tijd om een volgende levensfase te betreden, we kennen het allemaal. Ook hierbij kan het soms voelen of de grond onder je voeten wegvalt en je even niet meer weet waar je het zoeken moet. Het oude 'bekende' is weggevallen en het nieuwe is er nog niet, je zit in een tijdelijk niemandsland. Ook dit zijn mooie momenten om even lekker veilig bij onze vriend de plataan te gaan zitten. Adem in, adem uit, ontspan en laat het er allemaal even zijn. Zo help je jezelf om deze ervaringen een plekje te geven en valt de angst weg. Zijn wijsheid helpt je de juiste keuzes te maken, wat deze ook moge zijn. Hij vertelt je niet wat te doen, hij laat je zien dat je het zelf allemaal al weet, je hoefde alleen maar even stil te worden om jezelf te kunnen horen. Het is niet voor niets dat men vroeger vaak een plataan opzocht wanneer er moeilijke keuzes in het leven gemaakt dienden te worden. Hij helpt je koers houden of zelfs vinden wanneer je deze kwijt bent geraakt.
Zijn stille, wijze natuur hebben hem tot een meester gemaakt zou je kunnen zeggen. Met name de al wat oudere platanen hebben over het algemeen een enorm lichtveld om hen heen, groter dan wat gemiddeld is bij een boom en dit maakt ze tot mede tot de grote stille krachten die ze zijn, terwijl de grote stille kracht die ze zijn tevens dat lichtveld voedden. ;) Het is deze hoge energie die je z rustig maakt, die je helpen bij het vinden van de juiste inzichten, want het is op dergelijke plekken makkelijker om je Hogere Zelf te voelen en ermee verbonden te zijn. Dat, gecombineerd met zijn diepe, sterke wortelstelsel maken hem tot de wijze, krachtige, lichte, zachte, helende, gemoedelijke vriend die hij is. Dankjewel Plataan.