Veldiep,
Ulmus minor,
De veldiep is wijdverbreid in Nederland en heeft een fijne energie om mee te werken. Het is een krachtige boom die veel rust uitstraalt. Zijn energie helpt goed als je je erf stralingsvrij wil houden. Alhoewel veel boomsoorten de straling van draadloos internet e.d. tegenhouden is de iep er wel één van hen met een groot talent ervoor! Zijn eigen aura is namelijk hartstikke sterk en licht en waar deze zich gemanifesteerd heeft kunnen meer storende energieën simpelweg niet meer zijn. De iep is er al! 
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de iep een beschermende natuur heeft. Hij past op het leven in zijn omgeving en geeft ze een veilige, fijne plek om in op te groeien en wel te varen. Hij zorgt goed voor hen in zijn omgeving en leert ook ons het één en ander over hoe een goede verzorger te zijn. Heel vaak zie je bij mensen die voor anderen zorgen dat ze zelf naar verloop van tijd uitgeput raken, futloos zijn en amper nog de kracht hebben om voor zichzelf te zorgen. Als dit te lang duurt kan het zelfs tot burn-outs of depressies leiden. Dan ben je echt helemaal op en kun je nergens meer voor zorgen, nauwelijks nog voor jezelf. Je hebt te lang volgehouden en je geest en lichaam roepen; niet meer! 
Voor dat soort mensen zorgt de veldiep ook. Geef je verantwoordelijkheden maar es even uit handen bij de iep als je koek op is. Laat de lasten van je schouders glijden. Even niks meer doen, even niks meer moeten, enkel even zijn met je rug tegen de stam van de iep. Voel het contact met je boom en hoe zijn energie jouw energieveld weer oplaadt en opschoont. Hij doet het met liefde. En als je daar dan toch ligt of zit bij je nieuw gemaakte vriend, bedenk dan ook even dit; Deze boom zorgt zo goed voor mij en voor alle anderen in zijn omgeving en toch straalt ie van gezondheid, toch is hij groot en sterk en prachtig groen. Daar zit zeker een les in verscholen voor de zorgdragers onder ons. De veldiep zorgt namelijk eerst goed voor zichzelf. Hij weet dat als hij dat niet doet, hij ook niks te geven heeft aan een ander. Zorgen voor jezelf is houden van jezelf. Je gunt jezelf alle goeds, net zoals je dat voor anderen doet. Hier is niks egoïstisch aan of wat voor andere smoesjes je ook maar kan bedenken om niet op jezelf te passen. 
Jij bent het waard, je bent mooi, je bent liefdevol, je bent sterk, je mag er voor jezelf zijn. Geniet eerst eens van het prachtige wezen dat jezelf bent! Zonde om zoiets over het hoofd te zien. Bovendien, als jij jezelf gevonden en gezien hebt kun je nog beter anderen helpen. Want je staat in je kracht, je straalt jouw licht uit en helpt zo je omgeving om ook in die kracht te komen. Mensen, dieren, planten, alles in je omgeving gaat met je mee resoneren in deze nieuw gemanifesteerde frequentie van jou Zijn. De toon is hierbij heel anders geworden, je helpt niet meer omdat je iemand zielig vindt, arm vindt, kwetsbaar vindt. Met andere woorden, je helpt niet meer omdat je het lijden in de ander ziet, maar omdat je de kracht in jezelf gevonden hebt en dit graag met je medemens wil delen. Alles is een spiegel van jou, zie je al dat lijden om je heen, vraag jezelf dan eens af wat er in jou aan het lijden is, wat raken deze mensen in je aan?
Je omgeving zal niet veranderen als jij dat niet eerst doet. Ook dat is een goede reden om eerst voor jezelf te zorgen voordat je een ander helpt, want op deze manier help je ook al die anderen om je heen en ook nog eens op een bijzonder duurzame manier. Jij groeit in je energie en je kracht en je omgeving groeit mee. Je geeft jezelf niet meer weg, je deelt jezelf met je omgeving en je durft nu ook te ontvangen en de wisselwerking raakt zo in balans. 
Dit is wat de veldiep ons leert, een mooie set lessen waar we allemaal wel wat mee kunnen. Je kan alleen van een ander houden als je ook jezelf liefhebt. Zo ontstaan voedende relaties i.p.v. energieslurpende... En wordt het je allemaal even toch teveel, heb je er de fut niet meer voor, er is altijd wel ergens een mooie veldiep in je omgeving om je bij te staan.