Vlier,
Sambucus nigra
De vlier is een zeer bekende en veel voorkomende boom/struik in onze omgeving. Ook in de folklore zijn er veel verhalen over hem bekend. Vaak wordt er over hem vertelt dat je hem niet kwaad moet maken, dan keert hij zich tegen je en krijg je bijvoorbeeld heel veel pech of een slechte gezondheid. 

Mijn ervaring bij deze boom is dat hij inderdaad streng kan zijn. Hij heeft echter wel het beste met je voor en de Vlier spiegelt je eigen gedrag weer naar je terug. Zoals je hem behandelt, behandel je eigenlijk jezelf, zoals je met de wereld omgaat zo ga je met jezelf om, draag je bij? Of breek je af? Ben je liefdevol voor jezelf (en je omgeving) of wijs je jezelf af (en dus ook je omgeving)? Wanneer de Vlier dit ervaart zal hij zich energetisch van je terugtrekken, wil niks met je te maken hebben, want je behandelt hem vanuit onverschilligheid/afkeer/hebzucht/woede/angst/vul maar in.. 
De Vlier wil graag respectvol behandeld worden. Ga je bloesems of bessen oogsten? Vraag hem wat je mag plukken en blijf voelen wanneer het genoeg is. De struik kan nog steeds volhangen, maar het hoeft niet allemaal voor jou te zijn. De Vlier heeft meer liefhebbers zoals vogels en misschien ook andere mensen die nog niet langs geweest zijn. De Vlier weet wat hij voor wie gereserveerd weet, dus dat aspect kun je rustig aan hem overlaten, komt goed, blijf luisteren. 
Het is natuurlijk hartstikke goed om alles in de schepping te benaderen op deze manier. Wat krijg ik van je? Mag ik hebben of gebruiken? In plaats van te nemen wat je wil, zonder te vragen. Behandel hem als gelijke en niet als product. De Vlier zal je hierom respecteren en waarderen. Hij is hier tevens een zeer goede leermeester in. 
Hetzelfde geld ook voor snoeien, vraag hem welke takken weg mogen van hem, indien nodig. Soms wordt er een pad geblokkeerd door zijn expansieve groei, leg hem uit waarom de betreffende takken weg moeten in dat geval. Door hem zo te benaderen krijg je er een bijzondere vriend in je leven bij! Zijn energieveld vergroot zich op een wijze dat hij niet alleen meer zichzelf, maar ook jou en je gezin omvat en beschermt. Je hebt een waker die op je past omdat hij je respecteert en liefheeft. Het wordt een wederzijdse liefdevolle band.  
Behandel je hem respectloos, dan zal hij je misschien wel niet aanvallen of saboteren, hij trekt wel zijn bescherming van je af, deze kan niet bestaan wanneer er geen wederzijdse band van liefde en respect is. Hij oordeelt niet, maar gaat simpelweg niet mee in een dergelijke energie en ja, dan kan het voelen alsof je ineens veel meer pech en ongeluk hebt. Misschien dat er natuurgeestjes aanwezig zijn bij zijn stam die je graag een beetje plagen, dat kan best, ook zij doen dit niet om je ten val te brengen, maar om je te helpen je richting en energie te veranderen. 
Hij zorgt graag voor 'zwakkeren', mensen die om wat voor reden dan ook even in de put zitten, ziek zijn of het moeilijk hebben. De Vlier helpt je je eigen kracht te hervinden zodat ook jij weer zo'n sterke aanwezigheid kan worden zoals de Vlier zelf is. Dat is wat hij het liefste ziet, mensen in hun kracht, verbonden met hun hart en zo de wereld mooier maken, heler maken, gelukkiger maken. Dan zul je zien dat de Vlier helemaal niet zo streng is, hij gunt zichzelf én jou gewoon het allerbeste en gaat niet voor minder. Hij blijkt een gulle gever te zijn voor ons allemaal!  En ja, wij mogen dan best wel eens wat teruggeven, balans, balans.  Dankjewel Vlier!