Wilde Roos,
Rosa canina, etc.
Rozen zijn misschien wel één van de meest besproken en geliefde plantensoorten, ook in de symboliek. Naast de meer dan 200 wilde rozensoorten zijn er ook nog vele gekweekt om je tuin te verfraaien met hun mooie uiterlijk én energie. 
Roos spreekt tot de verbeelding, zoveel is duidelijk.  Het is niet verwonderlijk, want ze resoneren met het deel van jou wat subtieler is dan het ego/de persoonlijkheid, subtieler is dan emoties en veel subtieler dan overtuigingen (en daarmee ook oordelen), namelijk je Ziel. De zachte kracht binnenin jou, de zachte aanwezigheid van het wezen dat jij bent, maar zo makkelijk overschreeuwd wordt door zaken die niet in verbinding met het hart staan en daarom missen we dit gevoel vaak, we hebben een gevoel van heimwee, heimwee naar onszelf, naar wie wij in wezen zijn. We raken het zo makkelijk kwijt in de drukte van alledag, juist omdat het zo subtiel aanwezig is en om het weer te vinden is het goed om die drukte (van je hoofd en van de wereld) zo nu en dan even te stillen. Weer even terug naar jezelf, met bijvoorbeeld een meditatie, een fijne oefening die je weer in contact brengt met jezelf of zittend onder een boom (of bij een rozenstruik  ) luisterend naar de ritselende blaadjes in de wind en ontspan. Hier vind je de helende energie van de roos, de zachte kracht binnenin jou....
Roos brengt je terug naar je hart, brengt je weer in verbinding met jezelf als je dat eventjes kwijt bent geraakt. Angst, onzekerheid, schuldgevoel, spanning, depressie, ontstaan om wat voor reden dan ook sluiten je verbinding met jezelf af waardoor je niet fijn in je energie zit. Oordelen over jezelf zetten zich vast in je systeem en je energie kan niet meer vrijelijk stromen. Roos helpt je hier weer beweging in te krijgen, roos oordeelt niet en neemt je zoals je bent. Weet ook dat je deze ervaringen nodig hebt om jezelf te ontdekken en te vormen voor je taak in de wereld. Wanneer de tijd voor heling is aangebroken kan de roos je heel goed bijstaan, juist omdat deze zo sterk resoneert met je innerlijk wezen, je zou het ook het 'hartbewustzijn' kunnen noemen om het bewustzijn met de vele namen nog maar een naam te geven, hihi! Ze houdt altijd van jou en probeert dit gevoel in jou wakker te maken, want ook jij bezit deze bijzondere eigenschap! Durf over te geven aan deze energie, het is overgeven aan jezelf en laat alles wat je verdriet stromen, zie het onder ogen, dank het voor de lessen die je erdoor hebt mogen ontvangen en laat het gaan... Lach, huil, schreeuw, snik, hoe dan ook, breng er beweging in en laat het niet meer als een zwaar gewicht op je ziel drukken.
Heb je het gevoel hier nog niet klaar voor te zijn, durf je niet of denk je dat jij dit niet verdient? Geen nood, roos wacht af totdat jij er wel klaar voor bent (en dat ben je altijd, ook dat durven geloven hoort erbij) en zal je met open armen ontvangen. Ga je weer eens de mist in, stap je alweer in die valkuil en raak je het pad eventjes kwijt? Ook geen nood, roos blijft er voor je en je hoeft je alleen maar weer even opnieuw tot haar te richten. Natuurlijk kan dit soms eng en spannend zijn, het vergt ook moed om je eigen pijn onder ogen te zien, maar het tegenhouden heeft weinig zin, het is er en het blijft er totdat je de stap durft te zetten. Hoe spannend dit ook moge zijn, hoe pijnlijk het ook lijkt te gaan worden (want dat is nog maar de vraag), het is een daad van zelfliefde en je schenkt jezelf hiermee enkel het mooiste wat je jezelf kan geven: Jezelf. 
We leven in een wereld (nog wel, hihi) waarin gevoeligheid en dit tonen als een zwakte worden gezien en daarom moet dit zo strak en beheersbaar mogelijk worden gereguleerd door het hoofd. Tanden op elkaar! Kop ervoor! Doe maar gewoon! Laat je niet kennen! Dan ben je een sterk persoon, tenminste dat nemen we dan maar aan, maar wat nou als dit breekt en niet meer vol te houden is? Je kan letterlijk instorten door het te lange volhouden en eraan kapot gaan, maar wat gaat er dan eigenlijk kapot? Niet jij, jij bent eeuwig, jij bent onvoorwaardelijk liefde en gezegend met bewustzijn. Je illusies, je zelfgebouwde gevangenis dondert in elkaar. Daarom kun je ook deze situaties zien als een geschenk aan jezelf, je geeft jezelf weer opnieuw de mogelijkheid om tot jezelf te komen en bent nu de weg aan het vrijmaken. En daar is roos, daar ben jij, zacht en liefdevol, koesterend en zorgzaam, tranen van verdriet veranderen in tranen van vreugde... Sta jezelf toe dit licht in jezelf te laten schijnen, in jou en door jou en verlicht de wereld door te zijn wie je bent! Wie was er nou ook alweer zwak? 
Je hebt een hele reis gemaakt, pieken en dalen gekend en veel geleerd dankzij de ervaringen die je voor jezelf gekozen hebt en nu vind je jezelf weer opnieuw, alleen bewust! Bewust dankzij het pad dat je gelopen hebt. Roos komt nu met haar ware geschenken, want het helen van verdriet was slechts een voorportaal. Want wat blijkt er in je hart aanwezig te zijn? Pure vreugde! Liefde voor het leven, voor jezelf, voor alles en iedereen! Want de schepping is al hemels, wij dragen dit in ons, altijd en nu weet je dit weer, nu lééf je dit weer! En mocht je je toch weer een keer onveilig voelen of bedreigd door de 'hardere zaken' in het leven voelen, herinner je dan dat roos ook hele fijne stekeltjes heeft.