Betonie, 
Stachys officinalis
In de aanloop naar midzomer schrijf ik deze tekst, aangezien Betonie van oudsher een plant is die tijdens deze periode van het jaar gebruikt werd bij magie en rituelen. In bijna alle oude culturen vindt je deze wonderlijke plant die soms 'Meesteres der Kruiden' wordt genoemd, bij de Kelten bekend stond als 'de Plant des Levens' en een rijke geschiedenis en krachtige energie kent. Betonie is een bijzondere plant om te leren kennen...

Betonie hoort thuis in de andoornfamilie waarvan er vele varianten zijn. Meestal zijn deze genoemd naar de omgeving waarin ze gedijen, zoals moerasandoorn, bosandoorn, bergandoorn, enzovoorts. Betonie springt er ook qua naamgeving meteen al een beetje uit wat dat betreft. Alle hebben ze een vergelijkbare vorm en energie met 'een eigen smaakje' passend in het landschap waarin zij de familie vertegenwoordigen. Een moerasplant is goed in het uitzeven van energieën en zuiveren met behulp van het overvloedig aanwezige water en een bergplant richt zich net als zijn omgeving meer op de geest en de hogere regionen van het bewustzijn, om maar even een paar voorbeelden te noemen. Betonie zelf staat graag in graslanden of bij bosranden en kan veel zon en droogte verdragen, een écht midzomerplant...

Haar element is vuur en dat is ook haar natuur; krachtig en vrij staat ze in het leven en brengt levenskracht en energie naar allen die met haar werken. Ze is daarmee een potente en sterke metgezel in je leven die je helpt om je meer verbonden met de wereld van de geest en het geestelijke in jezelf te geraken. Al het andere verterend in het vuur; een louterende kracht.
Juist vanwege deze krachtige louterende werking  werd ze vroeger ook gebruikt bij midzomervuren en -rituelen om de deelnemers te helpen zichzelf energetisch te reinigen en te doen baden in een vurige energie waarin heel je wezen kan transformeren en enkel 'het pure' overblijft. Maak een smudgestick of gebruik (gedroogde) plantendelen van deze mooie plant om als offer aan het vuur en de vuurgeesten aan te bieden en ze zal je helpen je ceremonie extra kracht en energie te geven. Laat de rook van deze vuren je geest, je lijf en huis verkwikken en reinigen.
Zoals met zovele mooie dingen in het leven is vroeger ook gepoogd om van haar krachten misbruik te maken en deze naar de hand te zetten van dezen en genen met onzuivere intetnies of voor eigen gewin: Niet handig, je brandt je vingers, want haar vuur is krachtig en dient je lagere motieven niet.
Dat is natuurlijk prachtig, want ze helpt je dus alleen waneer het ook werkelijk je hoogste goed dient en is daarmee geen pleaser. Soms hebben we het zelf ook eventjes niet door of zijn we gemanipuleerd of misleidt een pad te volgen wat niet oons eigen is en dus niet zuiver. Dat is oké, we leren ervan en Betonie kanje daarbij helpen te bepalen wat zuiver is en wat niet; wat je werkelijk dient en wat niet. 
Ook dat is liefde...

Een plant vol onvoorwaardelijke liefde die geen bullshit neemt, het kan dus gewoon wél. De natuur laat het ons zien in het prachtige plantje Betonie. Het is soms lastig bepalen wanneer een grens te trekken of wanneer de deuren juist open te zetten voor wat dan ook. Wanneer is het liefde (en oprecht) en wanneer geef je jezelf (onbewust) weer weg? wanneer deze materie soms moeilijk of onduidelijk voor je is kan je ook de Geest van Betonie eens vragen om je hierbij te helpen en het de inzichten zuiver en helder te maken, verschoond van conditioneringen en overtuigingen. Laat het zonnetje maar stralen, dat zonnetje ben jij ook, en brandt alles weg wat niet langer met je resoneert en niet mee kan trillen op de hoge trilling die je van nature bent. Dat is misschien wel de grootste les en boodschap die Betonie ons mee wil geven. 
Ze vraagt ons om uit de schaduw te kruipen en vol in het licht te gaan staan.
Het kan overweldigend voelen of zelfs beangstigend, weet dan dat niks van dit alles jouw kan schaden, het Licht voedt enkel je pure stralend wezen en de pijn van loslaten die je wellicht nu voelt, is de pijn van de gehechtheden die (soms een beetje ruw) nu aan het loslaten zijn. 
Óók dat is liefde.

Betonie werd sedert lange lange tijd ingezet bij van alles en nog wat: Een goed voor alles plant, soms vindt je er zo eentje en bij Betonie is dat het geval. Naast de legio 'fysieke kwalen en ongemakken' waarbij ze werd gebruikt, zijn er ook vele magische en rituele doeleinden waarbij ze een ideale en krachtige metgezel is zoals bij de midzomervuren, maar ook in beschermingsbuideltjes, liefdesspreuken of amuletten die de boze geesten weren: In al deze dingen is Betonie van waarde en dat is eigenlijk best logisch. 
Een plant die werkelijk álles zo vol in het licht kan zetten; heel je lijf en wezen en ook nog je omgeving daarbij.... Daar is geen kwaal of geest tegen gewassen en ze herinnerd jou aan precies dit ene feit: Vol in je Licht, vol in je kracht, helemaal aanwezig stralend als de zon, kan heel je wereld enkel nog maar pure en werkelijke liefde zijn.

Dankje mooie Betonie voor je lessen en je gidsende rol op onze weg terug naar een Hemels stralende Aarde waarop ook wij stralen net als jij, en ook de zon en heel het universum.