Blauw glidkruid,
Scutellaria galericulata
 
Blauw glidkruid is 1 van de vele wondertjes die ons land rijk en die zo makkelijk over het hoofd wordt gezien. Blauw glidkruid is namelijk klein en groeit veel langs slootkanten en in moerassige gebieden waar veel andere plantensoorten hoger worden. Het kleine glidkruidje valt daarbij al snel in het niet.
Blauw glidkruid komt over de hele wereld in verschillende variaties voor en wordt wijd en zijd gebruikt voor zijn geneeskrachtige toepassingen, behalve hier. Ook op dit gebied is dit plantje een beetje vergeten en het ondergeschoven kindje van bekendere soorten uit dezelfde leefgebieden zoals valeriaan, smeerwortel, leverkruid en engelwortel. Ook zij hebben een verhaal te vertellen, maar nu wil blauw glidkruid gehoord worden.
 
Glidkruid trekt je omlaag, zachtjes en vriendelijk neemt ze je mee je lijf in, onderwijl vertellend dat het goed is, dat je veilig bent en niets hoeft te vrezen. Ik ben bij je zegt ze. Ik pas op je. Het mooie plantje is niet voor niets zo klein. Ze wil je eraan herinneren dat je je problemen niet oplost door in je hoofd te gaan zitten of erger nog, daarbuiten in de wolken. Het maakt je zwak en vatbaar voor externe factoren die je gezondheid kunnen ondermijnen. Blauw glidkruid is in haar energie zo ongelooflijk zacht en vriendelijk, maar zwak kun je haar niet noemen. Ze is vervuld van de energie die haar maakt tot wat en wie ze is en dit straalt in vriendelijke blauw/paarse golfjes van haar af, de wereld in. Ze weet wat er voor nodig is om gezond te zijn en te kunnen stralen en vooral om hier ook zacht in te blijven. Vriendelijk voor jezelf, liefdevol voor jezelf en aandachtig zijn voor jezelf. Het zou Glidkruids' mantra kunnen zijn, want zo brengt ze heling. Als je op zoek bent naar heling zou deze plant een fijne vriendin voor je kunnen zijn. Ze vraagt niet naar oorzaken of uitleg over de situatie waar je in zit. Ze is er helemaal voor je en je voelt hoeveel liefde ze voor je heeft. Het kan maar zo dat je begint te snotteren als je de verbinding met haar voelt, ik doe dat wel in ieder geval, hihi, want deze bron van onvoorwaardelijke liefde is zo puur en allesdoordringend dat alles gewoon eventjes van je afvalt en je alleen nog maar even bij jezelf bent. Stil, zacht en verbonden. Zo simpel, zo magisch, zo allesomvattend en toch doen we het zo weinig. Dat is wat ze ons aan wil reiken; kom terug bij jezelf. Vlucht niet omhoog, want de hemel is hier. Jij bent de hemel en je kan dit weer voelen door in contact met je lijf te zijn. Kom hier lieve zegt ze.
 
Als je in de natuur op zoek gaat naar Blauw Glidkruid ga je op zoek naar jezelf. Je vindt haar niet door over de velden te kijken. Je vindt haar door op je knieën in de slootkant te gaan zitten zoeken. Hoofd omlaag, aandacht naar de aarde gericht en daar waar zij is, daar ben jij. Alles wat niet bij je hoort neemt ze van je over en daar bedoelt ze alles mee wat je geen vredig en liefdevol gevoel geeft. Voel haar en je voelt de onvoorwaardelijke liefde van de hemel voor jou. Je voelt je klein en nederig en zo gedragen door deze zachte scheppende energie. Je voelt dat jij ook deze energie bent. Jij mag alles in je leven gaan dragen vanuit deze liefdevolle en onvoorwaardelijke staat van bewustzijn zoals blauw glidkruid dat zo mooi aan ons laat zien. Het is geen gewicht op je schouders, het is geen last, maar een zegen voor jou en je omgeving. Het is een staat van zijn. Je wereld zal ervan oplichten en je zal dit ook wakker gaan maken in de mensen om je heen. Niet door ze te overtuigen of het aan ze te leren, maar enkel door het te zijn, meer is er niet nodig en er valt nog een last van je schouders af waarvan je misschien niet eens wist dat hij er was: 'Je bent genoeg.' Je hoeft jezelf niet langer te bewijzen, je hoeft het niet te verdienen, je schiet niet tekort. Allemaal onwaarheden waarmee je tot vandaag je licht hebt gedimd. Dankjewel lief glidkruid. Dankjewel dat je mij weer in mijn licht hebt gezet. Dankjewel dat je mij herinnert aan wie ik in wezen ben. Dankjewel voor de les dat pijn een illusie is en niet van mij.
Blauw glidkruid is werkelijk een plant van onvoorwaardelijke liefde en heel zijn. Ze omarmt je volledig en haar licht maakt het jouwe in je wakker en de schellen vallen van je ogen. Blauw glidkruid mag weer opnieuw herinnerd worden in ons bewustzijn zoals wij ook onszelf weer uit de vergetelheid mogen halen. Het is tijd.