Boslathyrus
Lathyrus sylvestris
 
Wat een lieflijk plantje is de boslathyrus. Ze is één van de oorspronkelijke familieleden van de pronkerwt en groeit, zoals de naam al doet vermoeden, het liefst in bossen. Die van de lommerrijke soort, waar nog elfjes dansen en tovenaars wandelen. Op dit soort plekken is ze in haar element en de boslathyrus neemt je mee deze betoverde wereld in.
 
Boslathyrus klimt en klautert door het struikgewas, langs takken en langs stammen. Ze gaat vrolijk en speels haar eigen gang en voelt zich vrij en veilig, want het bos, dat is haar vriend. Hier kan ze zichzelf zijn en zich in al haar schoonheid ontplooien. Ze heeft een zwak voor de dromers onder ons. De beelddenkers, de creatievelingen, de zachtaardigen. Ze resoneert met het gevoel wat je krijgt wanneer je denkt aan feeën en eenhoorns en met haar sprankelende energie laat ze je volledig vrij voelen in deze zachte werkelijkheid. We zijn eraan gewend geraakt om gepantserd door het leven te gaan. Door schade en schande hebben we geleerd dat de wereld niet altijd lief voor je is en als je niet oplet wordt je erdoor onder de voet gelopen. Creativiteit, geluk, gevoel en schoonheid worden hier allemaal ondergeschikt aan gemaakt: 'Eerst overleven.' 'Maar leef je nu nog echt?' vraagt de boslathyrus. Zitten die pantsers nog wel lekker of zijn ze door de jaren heen gaan knellen? Soms hebben we zo lang op deze manier 'geleefd' dat we zelfs zijn vergeten hoe het voelt om gewoon jezelf te zijn. De pantsers, die zijn aangeleerd en uiteraard hebben ze je op vele momenten behoedt voor pijn, je hebt ze niet voor niets aangetrokken. Boslathyrus herinnert je er enkel aan dat het goed is om er niet continu in rond te lopen. Stop eens even met verdedigen en ga naar binnen en voel wie je bent. De veilige ruimte die je nodig hebt, die zit in jezelf, die ben jijzelf.
 
Boslathyrus is een echte sprookjesplant. Nog zo'n afgewezen deel in de 'grote mensenwereld'. Het zijn leuke verhaaltjes voor het slapengaan om te vertellen aan je kleuter. Daarna moet je je gezonde verstand gaan gebruiken en in de 'echte wereld' mee gaan draaien. Het deurtje wat de toegang tot deze wondere wereld verschaft sluit voor velen die het er niet meer konden laten zijn, uit angst om afgewezen te worden en er niet meer bij te horen. Boslathyrus staat je met liefde bij wanneer je weer opnieuw naar deze ingang zoekt. Wanneer je het gevoel hebt iets verloren te zijn, maar je niet precies kan zeggen wat. Wanneer de puurheid van het kind in jou er op wacht om weer opnieuw omarmd te worden en jij samen met jou innerlijk kind weer kan gaan dansen met elven, toveren met feeën en kattenkwaad samen met de kleine mannetjes in de tuin uit mag halen. Boslathyrus brengt je terug bij je essentie. Ze helpt je beperkende overtuigingen en angsten los te laten en maakt je vrij. Vrij om schijt te hebben aan wat een ander denkt en gewoon te gaan doen waar jij het meest gelukkig van wordt in verbinding met je ware aard.
 
Ze geeft je de moed om over deze drempel heen te stappen en is verheugd wanneer je dit doet. Je kan je voorstellen wat een dergelijke stap met je energie doet en vrij van de ballast die je van jezelf af hield ga jij nu ook stralen! De kleuren van je Ziel worden zichtbaar en je leven wordt weer magisch. 'Dit is leven!' wil de boslathyrus hiermee vertellen. Je energie neemt toe en je krijgt weer zin om plezier te maken en mooie dingen te creëren. Ze is dan ook een ware muze voor de kunstenaars, de lieflijke boslathyrus. In feite zijn we allemaal kunstenaars wil ze ook vertellen, levenskunstenaars. Je leven het canvas en jij mag er wat moois van gaan maken! Welke kleuren kies je? Welke ervaringen gaan ervoor zorgen dat je straks met tevredenheid en geluk naar je doek gaat kijken als deze klaar is? Maak er een pracht van een kunstwerk van! Niemand houdt je tegen behalve jijzelf! Wie in deze energie leeft en creëert zal zien dat de wereld veel meer is dan enkel een hoopje chemische reacties op een bult. De wereld wordt weer magisch en de natuurwezens blijken nooit ver van je af te zijn geweest, ze zitten namelijk in alles! Je kon het enkel eventjes niet zien. Boslathyrus vraagt je deze wereld opnieuw te erkennen, want je erkent er ook een wezenlijk deel van jezelf mee. Zonder hen wordt de wereld grauw en grijs en zonder bezieling. Zoek schoonheid op en als het er niet is, maak het dan. Zoek de dingen in je leven op die je gelukkig en dankbaar maken, ze zijn er al, maar zie ze nu eens echt! Omarm dit en sta toe dat er meer liefde en geluk naar je toe mag stromen en geef het net zo vrij weer weg. Laat het stromen.
 
De wereld is een magische plek en er is genoeg voor iedereen. Laat het zijn, ontvang en geef het vrij en zonder schroom. En in dit alles hoef jij enkel en alleen je gelukkige vrije zelf te zijn. Dienend aan het geheel en gedragen door het geheel. Dat is alles, zegt de lieve boslathyrus. Je bent precies goed en goed genoeg, altijd. Faalangst en deadlines zijn verleden tijd, want ze dienen niet jou, maar je bange kwetterende hoofd en die vertelt alleen maar 'sprookjes.'