Brandnetel

Urtica dioica

 

De brandnetel is welbekend bij iedereen. Het is één van de grote schoonmakers in de Nederlandse natuur en komt dan ook niet voor niets heel veel voor. Ook in de kruidengeneeskunde is de grote brandnetel een superplant waar je zowel het blad, bloemtoppen, zaad als wortel voor veel kwalen en ongemakken gebruiken kan. In de energie is het niet anders; de brandnetel is een krachtige bondgenoot die je kan helpen om je leven weer op de rails te krijgen...

 

Wanneer brandnetel je op een onbewaakt moment prikt weet dan dat hij je aandacht heeft gevraagd om ergens in jezelf naar te kijken. Zo'n prikje voelt best vervelend en we kunnen ons eraan irriteren, vaak stopt hier de gedachtegang over de prik en letten we de volgende keer beter op tot we dat weer een keertje niet doen.  Misschien is het de volgende keer een leuk moment voor je om even stil te blijven staan bij de prik en de brandnetel te vragen in je innerlijk: 'Waarom prik je mij?' Het antwoord ligt altijd bij jezelf en de brandnetel wijst je enkel op het feit dat er 'iets' in je niet balans is en dat deze verstoring je algehele gezondheid ondermijnt. Misschien is je lichaam wel te verzuurd en stroomt je levensenergie daardoor niet optimaal, misschien drukken negatieve gedachtepatronen een stempel op je humeur of misschien is het wel iets heel anders. Wat het ook is, brandnetel irriteert zich er aan en wil je helpen om de verstoring in je systeem op te ruimen. We wisten het, brandnetel ruimt op!

 

Zo begint het verhaal met de brandnetel, opruimen, maar daar blijft het niet bij. Brandnetel prikkelt je om je beste zelf te zijn. Hij ziet veel in jou, ook als je dat zelf niet doet en neemt geen excuusjes van je aan waarmee je jezelf al die tijd kleiner hebt gemaakt dan je eigenlijk bent. 'Sta op!' lijkt hij te willen zeggen. Wees sterk, wees groots, wees licht, want dat is wie je werkelijk bent en de illusie dat je iets anders bent... 'Ook dat ruimen we samen op.' Als mens zou de brandnetel een goede sportcoach zijn geweest, want hij blijft je stimuleren het beste uit jezelf te halen. Soms kan hij een beetje streng overkomen en zijn prikkels komen niet altijd wanneer je er zelf zin in hebt en toch blijft de brandnetel erop aandringen om door te gaan. Nog een klein stukje, je kan het, je bent het waard, niet opgeven! Brandnetel coacht je door de zwaardere stukken van je leven heen en wijkt niet van je zijde wanneer het moeilijk wordt. Integendeel, hij neemt de uitdaging aan en vraagt dit ook van jou.

 

En dan sta je daar, na de grondige reiniging van de brandnetel rijs je uit het slijk wat je vroeger je leven noemde. Je voelt je sterker worden en je lichaam straalt steeds meer in harmonie met het licht waar het oorspronkelijk uit is opgebouwd en je geest resoneert mee. Dan komen weer de prikkels, we kennen het allemaal. Soms is het afgunst van iemand die nog niet is waar jij bent en men probeert je onderuit te halen. Vaak niet eens altijd bewust, maar het licht wat je uitstraalt wordt nou eenmaal niet altijd door iedereen goed verdragen. Geen nood, ook dit kan jij aan. Brandnetel blijft je coachen en helpt je in je kracht te blijven. Hij helpt je grenzen stellen en de shit van een ander buiten te houden. Je wijst ze hier niet mee af, dat is ook zo'n smoesje om jezelf weer kleiner te maken. Je wijst jezelf wel af als je het weer toelaat. Dergelijke situaties leren we vaak met vallen en opstaan en dat is helemaal oké. 'zolang je maar weer opstaat!' zegt de brandnetel. En ja, je verandert en dat zal betekenen dat mensen die met je oude 'ik' resoneerden nu misschien zullen wegvallen, jullie passen niet langer in elkaars leven en ook dit is oké. Andere zullen ervoor in de plaats komen. Soms lijkt het dan even alsof al het vertrouwde om je heen wegvalt en op een bepaald niveau klopt dit ook wel een beetje. Je bent je oude leven ontgroeid, je bent verder gegaan en alles wordt weer nieuw. Het is oké, het leven is niet gemaakt om stil te staan, het is een stroom en je bewegingen zijn goed. Je dient jezelf (én het geheel) hiermee optimaal en je mag best even trots op jezelf zijn.

Het is ook oké om te huilen om het oude wat je nu verlaat, een rouwproces helpt je ook bij het loslaten van deze oude patronen die niet meer bij je passen. Het hoeft niet te betekenen dat je het mist of ernaar terug verlangt, maar zoals wij mensen doen, waren we er toch ook wel aan gehecht. Laat maar los, laat het van je afvallen en huil de laatste restjes weg.

 

Zo is brandnetel ook even zachtjes voor je, wanneer je hart daar naar verlangt. Even bijkomen voor je weer opnieuw op zal gaan staan. Alles in balans en alles op het juiste moment. De brandnetel gaat voor jou 'All in' en is dan ook een goede helper bij de langere en diepgaandere processen. Hij blijft aan je zijde tot de klus geklaard is. Hij zal niet opgeven en je blijven prikkelen wanneer je dat nodig hebt, wanneer de laatste loodjes te zwaar lijken, kom op, nog even... Je kan het... En je kan het echt! Je bent een prachtig mens met zoveel kracht en liefde in je! Haal de sluiers ervoor weg, in het volle licht komt je schoonheid optimaal tot zijn recht!