Cichorei
Cichorium intybum
 
Cichorei met zijn prachtig helderblauwe bloempjes is met name bekend uit verhalen van vroeger. Uit de tijd dat koffie op de bon was en in plaats van bonen de wortel van deze plant werd gebruikt om 'koffie' mee te maken. Ook nu wordt er nog wel cichoreikoffie gemaakt en de wortel van deze plant brengt veel goeds voor lijf en leden. Ook energetisch heeft deze plant wijsheid te delen...
 
Cichorei is verbonden met de energie van de maan en helpt je, net als de maan, licht in het duister te brengen. Haar zachte kracht neemt je mee naar de diepste en donkerste plekken in jezelf. De hoekjes waar je bang voor bent, waar je je niet veilig voelt en waar je het gevoel krijgt dat je in je voortbestaan wordt bedreigd. Het gaat hier om één van de basisprincipes, namelijk overleven en de angst om te sterven. Dit is iets waar we allemaal op de een of andere manier mee krijgen te kampen, want het hoort bij het leven; de angst voor de dood. Cichorei vertelt je echter dat de dood een illusie is en dat er niets is om bang voor te zijn. 'Je bent een eeuwig wezen, stralend licht.' zegt ze. Dit helpt ze je opnieuw in jezelf te vinden en te herkennen als de waarheid die het is.
 
Diep in je onderbewuste worden de zaken begraven die je ooit of nog steeds als bedreigend voor je voortbestaan hebt beschouwd. Soms heel terecht, soms niet. Op het driedimensionale vlak kun je namelijk heel goed sterven en over het algemeen proberen we dat te voorkomen. Een heel gezonde reactie welke cichorei ook zeker niet in je wil ondermijnen. Ze is geen liefhebber van fatalisme, dat zou niet het leven eren zijn. Wel helpt ze je de angsten onder ogen zien die je in je systeem hebt 'ingevoerd' en nu mede de koers van je leven bepalen. Want wie in angst leeft, leeft ook niet (helemaal). Het zijn vaak de diepe, onderhuidse processen die in het dagelijks leven niet altijd direct zichtbaar zijn, maar toch zeker hun invloed hebben. Je voelt je suf, lamlendig, depressief of anderzijds niet lekker in je vel zonder een echt duidelijk aanwijsbare reden. 'Ga naar beneden, diep, diep, dieper omlaag. Ik ga met je mee, herinner je aan je licht, je kracht, je zijn en houdt je veilig onderweg.' zegt de cichorei. Het is een reisje in je geest, naar de tot voor kort nog niet verkende gebieden die ook bij je horen.
 
Beneden aangekomen met de cichorei blijkt het eigenlijk zo donker nog niet zo zijn. Niet zo kwaad en niet zo eng. Het is er eigenlijk best oké. Je ontdekt de vele krachten van jezelf die hier besloten liggen, wachtend op jouw om weer omarmd te worden. Hier liggen de antwoorden op je levensvragen. Hier liggen de redenen onder je onbenoembare angsten en je hoeft eigenlijk niet eens zo gek veel te doen om deze 'problemen' op te lossen. Kijk ernaar, erken het als het jouwe en het wordt weer heel. Het sluit weer in harmonie aan op de rest van je systeem en plaagt je net langer. De energie stroomt weer in de herstelde verbindingen tussen boven en beneden. 'Mensen lopen vaak weg voor het duister, terwijl daar juist het grootste licht op je wacht', geeft ze nog even mee. Ze is zo lief, zo geduldig en heeft alle begrip voor je situatie, of je er nu voor wegrent of het aangaat. Ze is er voor je.
We kennen haar zachte bloemetjes in de zomerse velden die ook bijna licht lijken te geven. Dit kan ze doen dankzij haar dikke stevige wortels die haar goed verankeren en van voeding voorzien.
 
En zo reist je met de cichorei weer naar boven, maar deze keer doe je dit heel bewust en stap voor stap. Ze helpt je aarden en schoont je wortelchakra en een aantal kleinere op die in dit proves helpen op en zorgt ervoor dat je verbinding met de aarde én je onderwereld sterk en zuiver gehouden wordt. In je sacrale chakra en zonnevlecht weekt ze de verstoringen van je los die ervoor zorgen dat je niet goed in je kracht kan staan. De energiepoorten gaan weer openstaan en hun werk optimaal doen. Je systeem herstelt en je fysieke lichaam is weer in staat om de ziel optimaal te huisvesten. Zonder angst, zonder pijn, zonder schroom. De hoger gelegen delen zijn natuurlijk minstens even belangrijk en de hogere energieën, daar resoneert de cichorei misschien nog wel meer mee. Ze kiest er echter voor de focus op de lagere chakra's te leggen omdat we hier ons werk moeten doen. We mogen de stof vergeestelijken en verhogen in de energie door daden van liefde en compassie. 'Breng de hemel naar beneden, maak het pad vrij voor je hogere intelligentie.'
 
Met deze sterke basis kun je makkelijker omgaan met het gekwetter van je hoofd die toch altijd wel ergens iets van vindt. Het verdwijnt naar de achtergrond als een leuk achtergrondmuziekje. Je voelt namelijk de kracht van het grotere wezen die jij ook bent en herkent het hoofd als een ingenieus besturingssysteempje. erg nuttig, maar niet bepalend voor wie je bent, dat is van een heel andere orde. Zo brengt cichorei rust en vrede in je krachtige lijf en leden, een ideale basis waarin je zielkwaliteiten zich prachtig kunnen ontplooien en tot bloei kunnen komen. En ja, daar is dan de bloem, die prachtige heldere blauwe bloem. Het resultaat van je werk in de materie te hebben gedaan en de zogenaamde onderwereld niet te schuwen, maar omarmen. Er bestaat geen goed of slecht, alles is met elkaar in verbinding en in het streven naar de eenheid vinden we onze eigen goddelijkheid die in dit alles leeft. We mogen deze les keer op keer leren in talloze variaties en cichorei helpt ons daarbij. Elke afwijzing weer omarmen, elke trauma weer geheeld tot alle 'losse' stukjes weer een zijn zoals ze altijd waren, zijn en zullen zijn en we de illusie meester zijn geworden en hebben overstegen. Bij iedere bocht en op elk knellend punt in dit fantastische proces is cichorei er vriendelijk wachtend voor je. Ze dringt zich niet op, ze is er wanneer je haar daar wil, iedere keer weer totdat jij uiteindelijk ontdekt; cichorei is ook een deel van Jij.