Daslook,
Allium ursinum
 
Daslook is een bijzondere inheemse plant uit de lookfamilie en is net als zijn (bekendere) familieleden als ajuin en knoflook een bijzonder potente plant die je snel weer in het zadel helpt, mocht je naast je paard liggen. ;)
Men geloofde vroeger dat beren hun krachten herwonnen na de lange winterslaap door het eten van deze plant. Dit is nog terug te zien in zijn naam: Ursinum betekent namelijk beer.
 
Ook als je hem in het vroege voorjaar ziet is de levenskracht die ervan uitstraalt opvallend. Daslook groeit graag op bosbodems en weet deze zeer snel om te toveren in een prachtige groene deken met zijn donkergroene bladeren. Bolvormige bloemschermen met zuiver witte bloemen maken het sprookjesbeeld compleet. Dit gebeurt allemaal terwijl het overgrote deel van de natuur nog maar net begonnen is met kiemen en uitlopen. Ja, het bos leeft en is inmiddels wakker geworden, maar weinig planten kunnen in de sterke groeikracht van de daslook meegaan. Daslook is dan ook een goede metgezel in je leven als je je uitgeblust voelt. Wanneer je accu bijna leeg is en je bent met de laatste loodjes bezig. Nog even doorzetten en je bent er. Je begint al angstig te vermoeden dat je doel te ver gegrepen is, de lat te hoog en dan komt daslook je nieuwe energie geven. Na een lange winter in je leven is het dan toch eindelijk voorjaar geworden!
 
Daslook is schoon, zuiver, licht. Door daslook tot je te nemen of je er op andere wijze mee te verbinden zullen deze eigenschappen merkbaar worden in je eigen systeem. Je wordt weer opgefrist alsof je nooit door al die energie- en tijdrovende processen bent gegaan. Je voelt je weer als nieuw en zo is het ook op energetisch vlak. Daslook geeft je een nieuwe start, een nieuw begin en helpt je het oude achter je te laten. Zoals ieder voorjaar net zo schoon en fris is als de vorige. Loslaten is daarom ook een aspect wat bij deze plant hoort. De baggage die je meezeult, maar je niet meer dient. De afvalstoffen in je lijf die door de tijd heen in je opgehoopt zijn. Je mag het loslaten en zo ruimte vrijmaken voor de nieuwe energie die daslook je er in de plaats voor geeft.
 
En zo sta je, letterlijk, als herboren aan het begin van een nieuwe cyclus! Je hebt er weer zin in en de zwaarmoedigheid van de winter is verdreven. Je voelt de levenskracht door je lichaam stromen en hebt het gevoel dat je de wereld weer aankan. Er wacht een nieuw jaar op je, een nieuw jaar vol groei- en bloeimogelijkheden. Daslook heeft het je al voorgedaan door stralend het verder nog zo spaarzaam begroeide bos te vullen met haar aanwezigheid. Ze ziet het licht nu ook weer in jou stralen en weet dat haar taak erop zit. Net zo snel als ze is gekomen, vertrekt ze ook weer. Ze maakt ruimte voor anderen die nu, op hun beurt, mogen stralen. Ze laat je los in het vertrouwen dat je het nu weer op eigen kracht verder kan. Ook de nieuwe cyclus zal weer zijn eigen obstakels met zich meebrengen. Uitdagingen die het nodige van je zullen vergen. Mocht de tijd ook weer komen dat je energieniveau weer naar een nulpunt zakt en je het gevoelt hebt dat het allemaal teveel en je niet meer door kan gaan. Zet dan nog eventjes door, want daar in de verte, wanneer je paard weer verwondert toekijkt hoe je uit je zadel bent gekieperd, zul je zien, dat je met je neus in de daslook bent belandt.