Dovenetel,
Witte dovenetel, Lamium album
Paarse dovenetel, Lamium purpureum
Gele dovenetel, Lamiastrum galeobdolon
e.a. 

Vroeg in het voorjaar zijn de bloemetjes van de diverse dovenetels alweer te zien in het landschap. De schone paarse dame meestal als eerste en de gele mooierd als laatste. Het plantje heeft niet veel nodig om te gedijen en is dan ook al snel en op veel plaatsen tevreden. Haar bladeren lijken op die van brandnetel, maar ze prikken niet, het zijn 'dove netels,' maar de benaming is ook nog op een andere manier uit te leggen en kloppend: Ze maken namelijk de prikken van de brandnetels op je huid 'doof' en hiermee laat ze meteen wat een fijne en verzachtende invloed dit plantje op ons gestel heeft. 
Dovenetels zijn lief, zachtaardig, vrolijk en stralen een tevreden gevoel van geluk en levensvreugde uit en dit brengen ze ook bij jou wanneer je je met haar verbindt.

Het is een ideaal plantje voor de duizendpoot om mee te werken, voor de mensen die óveral een project in zien en van alles 'iets' willen maken. Enthousiasme, hoge energie, maar ook chaos en 'teveel hooi op je vork nemen' horen hierbij en de dovenetel helpt dit bij je in balans brengen. Met haar zak je rustig aan naar beneden. Kalmpjes dalen we in, in ons lijf en gronden we onszelf. Met de dovenetel doen we dit alles met zorg, liefde en aandacht. Rustig aan, want drukte voeg je zelf al genoeg toe en dit brengt stress in je systeem en dat mag afgevoerd worden. Laat maar los, adem maar een paar keer diep in, voel de zon op je gezicht en voel hoe ook de liefdevolle Aarde je lijf en wezen verwarmt en voedt. dát is waar de dovenetel de focus weer naar terug brengt. Fijn he! 
Boven en beneden in harmonie en liefdevol aanwezig in je lijf en daarmee in alles wat er is.

Ze is al vroeg aanwezig en niet voor niets, want in het voorjaar kan het voor velen voelen alsof er weer werk aan de winkel is. We treden weer naar buiten en hebben duizend en één dingen te doen. Lente!
Het is de energie van het stralende en bloeiende seizoen en heel de natuur activeert en de dovenetels helpen je de balans hierin te behouden. Geniet je nog steeds van het moment? Wordt je nog steeds gelukkig van het zingen van een vogeltje of een bloemetje tussen de stoeptegels of vlieg je in je drukte aan alles voorbij? Ze herinnert ons om ook, of misschien wel juist, in drukke periodes zo nu en dan even te stoppen, even voelen, even Zijn met alles wat er is. 
Zo sta je de levenstroom toe om ook door jou te stromen en je plek binnen het geheel te ervaren. 
In plaats van energetisch helemaal leeg te lopen laadt je ook weer op, want de natuur is voedend en je opent jezelf er weer voor in momenten van rust of pauze. Dankjewel lief doof neteltje dat jij er bent en ons herinnert aan dat al die drukte en chaos helemaal niet natuurlijk zijn en we ons er niet tegen hoeven te wapenen of ermee moeten leren dealen. Hihi! Laat maar lekker waaien.

In haar energie wordt je als vanzelf dankbaar, want je bent weer in verbinding, met jezelf en met de natuur en dan is dankbaarheid automatisch een gevolg. Je ervaart de magie van het leven weer, ziet de schoonheid in de dingen om je heen weer en de wonderlijke manier waarop de dingen in de wereld werken. Dat is toch ook gewoon heel bijzonder allemaal! :) Als je graag met haar wil verbinden kun je dit ook als oefening gebruiken: Vertel het doveneteltje waar je dankbaar voor bent en dat kan van alles zijn: De zon, het eten op je bord, lieve vrienden of familie om je heen, een dovenetel in de tuin, noem het allemaal maar op en vertel dovenetel álle dingen waar je blij en dankbaar van wordt en 'als vanzelf' zak je samen met haar in deze vredige staat van harmonie die eigenlijk ook gewoon onze natuurlijke staat van Zijn is, maar soms vergeten we dat eventjes en dan is het fijn dat er wezens zoals dovenetel zijn om ons eraan te herinneren en te helpen dit in onszelf weer terug te vinden.

Misschien vindt je de witte het mooist of spreekt de gele of de paarse je juist meer aan. Dan is het ook interessant om te ontdekken wat deze kleur je te vertellen en te geven heeft, al kan je natuurlijk ook gewoon er even niets van vinden en je beseffen dat je dankbaar en gezegend bent met zoveel moois om je heen. ;)