Gele Monnikskap,
Acinotum vulparia
 
Monnikskap kennen we vooral met de mooie diepblauwe bloemen in de siertuin, maar deze heeft ook een nog in het wild voorkomend familielid. De gele monnikskap. In Nederland inmiddels zeer zeldzaam en wordt bijna alleen nog maar in Zuid-Limburg gezien. Des te meer reden om deze plant onder de aandacht te brengen, want de energie van gele monnikskap is bijzonder.
 
Innemen is niet aan te raden, want dat is levensgevaarlijk met de gele monnikskap, zelfs het aanraken van de bloem kan al tot blaren leiden. Het is dus niet een plant waar je lichtelijk mee om mag gaan, want daar wordt je snel en effectief in afgerekend. Monnikskap vereist respect, in zekere zin geld dit voor alle planten en leven natuurlijk, maar monnikskap laat het er niet bij zitten als je hem niet respectvol behandelt. Wil je met de energie van deze plant gaan werken is het goed dit te onthouden. Hij wil zeker wel een relatie met je aangaan, maar dat zal niet vrijblijvend zijn, want wanneer je deze keuze hebt gemaakt, écht gemaakt, dus niet alleen in je hoofd bedacht, maar ook met een open hart 'Ja' gezegd hebt, dan gaan de sluizen open en hiervoor moet je wel sterk in je schoenen staan. Om deze reden stelt gele monnikskap je eerst op de proef. 'Wil je het wel echt?' 'Ben je sterk genoeg om dit pad op te gaan?' 'Ben je werkelijk bereid het diepe in te springen?'.
Het is geen oordeel over jou of machogedrag die dit je oplegt, planten doen niet aan ego's, daar kun je rustig van uitgaan. Het pad wat je met de monnikskap opgaat zal je leven tot in de kern veranderen en als je dat doet, moet je er echt voor gaan, het gaat gewoon niet half of gezellig-zo-nu-en-dan-even-tussen-de-bedrijven-door. Dan wordt je gek. Hij heeft dus eigenlijk het beste met je voor door je eerst even te testen of je wel echt klaar bent, om verder leed, later op de weg te voorkomen.
 
Wanneer je ervoor kiest toch over die drempel te gaan, dan begint het eigenlijk pas echt. Gele monnikskap neemt je mee op reis. Het is een reis van loslaten waarin ieder stukje van je zijn ontmanteld wordt. Sommige mensen ervaren dit sterk visueel, als bijvoorbeeld het uit elkaar vallen van je lichaam. anderen ervaren het anders, waar het om gaat is wat er met je gebeurt in dit proces. Je wordt als het ware gestript tot alles waar je 'ik' tegen zegt verdwenen is. tot er niks meer is waar je met je geest op eniger wijze een invulling aan kan geven. Je bent leeg. Je bent niets en zelfs dat ben je 'niet'. Monnikskap als leraar en jij als tovenaarsleerling in dit proces zijn op een cruciaal punt aanbelandt. Je ervaart de leegte, de stilte van het universum en.... de geest die dit alles draagt. Bron/God/Schepper, namen doen er hier niet toe. Je weet gewoon precies hoe alles in elkaar steekt en bent in staat de schepping vanuit deze staat van oneindigheid te bekijken. Je Weet. De aanwezigheid van je leraar is voelbaar, alsof hij achter je staat en met je meekijkt, alsof hij wil zeggen 'Neem dit in je op en neem het mee terug'.
 
De reis hiernaartoe heeft je ontmanteld en tijdens deze ontmanteling zijn ook de delen van je afgevallen die eigenlijk in eerste instantie al niet bij je hoorden. Op je terugreis aanvaard je deze dan ook niet opnieuw als de jouwe, dit heb je definitief losgelaten. Het kan ook zijn dat je delen terugvindt die misschien ooit zijn verloren geraakt en je neemt deze wel mee in je wederopbouw tot het 'ik' waar je weer naartoe reist. Hoe dichter je bij de oppervlakte komt, het groter het besef weer wordt van de grote diversiteit van de Schepping, hoe grote het besef weer wordt van het 'jij en ik'. Tegelijkertijd is er iets wezenlijks in je veranderd wanneer je de eenheid zo sterk ervaren hebt en dit laat diepe indrukken in je achter. Je innerlijk weten is versterkt. Je ziet de eenheid in jezelf, in de ander, in alles op je pad en dit geeft je een nieuwe levenshouding. Je voelt je verbonden met alles en weet, diep in jezelf, dat dit de realiteit is die je leeft en wordt niet meer bepaald door uiterlijke omstandigheden die hier slechts kleine uitingen van zijn (en toch ook deze eenheid in zich bewaren!). Je bent geen kapitein meer op een stuurloos schip op de eindeloze oceaan. Je bent kapitein, schip en oceaan. Het roer weer stevig in je handen op alle drie de vlakken.
 
Als je denkt dat dit het is, het is ook best wel wat, wat de gele monnikskap je te geven geeft, dan heb je het mis. Je bent nog maar net begonnen en dit was enkel de inleiding tot je nieuwe levensverhaal. Beter gezegd, de inwijding. Vanaf nu is je pad, je lot veranderd. Je bent in dienst van de schepper en in zekere zin zijn we dat allemaal, ervan bewust of niet. Maar jij bent nu bewust en draagt dit uit in de wereld en bij de mensen om je heen. Je hoeft hier niet als een Jehova voor rond te huppelen. Je energie is getransformeerd, je frequentie verhoogd en versterkt in deze realiteit. Je bent een lichtbaken voor allen om je heen die dit nodig hebben en je aanwezigheid zal anderen aansporen in hun 'wakker worden'. Dit klinkt fantastisch en dat is het ook. Het brengt echter ook verantwoordelijkheid met zich mee en die moet je willen dragen. Het zorgt voor botsingen met frequenties die lager zijn en weigeren om te groeien. Ze voelen zich bedreigd in hun bestaan omdat ze niet zien wat er voorbij de horizon ligt. Het is de weg van ons allemaal om verder te groeien en te transformeren, voorbij het punt waar we nu zijn naar een punt waar we allemaal al één zijn. Het punt waar we ontdekken dat het eigenlijk nooit anders is geweest, we ervoeren het eventjes niet zo. Waar tijd irrelevant is geworden en dualiteit een sprookje is geworden. Jij weet dat we daar al zijn, je voelt het in je hele wezen. Gele monnikskap heeft je geholpen dit te ontdekken. Je leven is heilig geworden, of beter gezegd, je hebt de heiligheid van je leven gezien, gevoeld, ervaren en je Weet. Hier is geen discussie voor nodig, geen argumentatie, geen bewijs.
 
Gele monnikskap is een sjamanenplant, dat moge duidelijk zijn en werd vroeger ook door hen gebruikt voor dergelijke reizen. Wanneer dit bewustzijn eenmaal in je is ingedaald en je hier naar gaat leven (Als een sjamaan) wordt je een helper in de wereld. Gele monnikskap kan je na deze eerste inwijdingen vele zaken leren en laten zien. Hij is een heler van trauma. Hij is een vuurbrenger naar de strijders die aanzet om werkelijk te gaan staan voor wie je bent. Hij is een heler van pijn en doder van entiteiten die de eenheid niet dienen, de losgeslagenen die de verbinding met de Bron niet langer accepteren. Ontmanteld brengt hij ook deze terug naar Bron om opnieuw en in lijn met het Al ingezet te worden, want alles, ook wij, behoren aan de Bron, zo vertelt de gele monnikskap.
 
Graag wil ik nogmaals even benadrukken de plant vooral niet, op welke wijze dan ook, te nuttigen. Dit is zeer gevaarlijk. Op energetisch niveau valt er goed met hem te communiceren als je daar in geoefend bent en is één van de veiliger wegen om je te verbinden met de Bron en energie van deze mooie plant. Gele monnikskap is wijs en zal je helpen als je daarmee gediend bent. Respecteer zijn keuzes en wat hij verkiest te geven, want hij doet wat hij doet ook met het grootste respect voor jou.