Grote Ratelaar,
Rhinanthus angustifolius
 
Zo lang ken ik ze nog niet, de ratelaars, maar meteen hadden ze mijn aandacht, want wat is dit een prachtig plantje! Je hebt verschillende variëteiten, namelijk de grote, kleine en harige ratelaar hier in Nederland. Voor vandaag houden we het bij de grote ratelaar. Ze alle drie kleine verschillen ten opzichte van elkaar, in energie zijn de verschillen eveneens niet bijzonder groot.
 
De ratelaars zijn zogenaamde halfparasieten. Ze teren op anderen en in hun geval gaat het vooral om grassen waar ze hun energie uit trekken. Waar de grote ratelaar veel voorkomt, en ook zijn minder talrijke familieleden de kleine en harige ratelaar, is het gras over het algemeen minder hoog. Hiermee helpt de ratelaar een open landschap in stand houden waar vele andere soorten afhankelijk van zijn. De ratelaar leert ons echter ook het een en ander over parasieten en hun invloed in het dagelijks leven. Ratelaar zelf en de grassen hebben een verstandhouding bereikt en wat er tussen hen gebeurt, gebeurt geheel in overeenstemming met elkaar. Energie vrijelijk afgestaan aan een ander kun je eigenlijk al geen parasiteren meer noemen, maar goed, zo wordt dat nu eenmaal aangeduid in het biologische vakjargon en zo snappen we allemaal waar we het over hebben, ook niet onbelangrijk. 
 
De parasiterende invloeden in ons eigen leven worden met de hulp van grote ratelaar echter ook zichtbaar gemaakt. Waar lekt bij jou de energie weg? Wie 'steelt'energie van jou? Dit kun je merken door bijvoorbeeld moe te worden na een gesprek met een bepaald persoon. Ook als je erg open staat kan een wandeling door een winkelstraat al erg uitputtend zijn, onbewust lekt er energie van jou naar deze en gene die tijdens het loopje door de stad. Grote ratelaar wijst je hier op en vertelt je dat het belangrijk is om je eigen energie op een 'gedegen en bewuste manier te beheren'. Ratelaar wijst niet naar de anderen, die de energie van je 'stelen'. Ratelaar richt de vinger naar jezelf, want: 'Waar laat jij het toe?' Het is een helder plantje en duidelijk niet eentje van de vage, filosofische uitleggen waar je alle kanten mee op kan. Ratelaar maakt het graag helder en duidelijk. Hij geeft geen verantwoordelijkheden uit handen, want weet, deze liggen allemaal bij hemzelf en maakt zelf de bewuste keuzes die goed zijn voor hem in zijn specifieke situatie. Iemand kan dat hem, net zoals bij jou, niet vertellen. Daarom vraagt de ratelaar; 'Waar liggen jou grenzen?' 'Wat is goed voor jou en wat niet?' 'Wat geeft je energie en wat niet?' Maak op basis van deze informatie keuzes in je leven. Snoei weg wat je niet langer dient en maak zo ruimte vrij in je leven voor de zaken die wél bij je passen kunnen floreren.
 
Net als de weide waarin grote ratelaar groeit en bloeit...
Het gras blijft laag en vele plantensoorten die alleen in open landschap kunnen gedijen, gedijen met de ratelaars mee. Ze hebben de ruimte gekregen om zich volledig te kunnen ontplooien en dit uit zich in een kleurrijk boeket van wilde bloemen zover het oog, of de ratelaar, reikt! Welke bloemen zitten bij jou nog steeds in de knop of komen niet op omdat er teveel verstikkende invloeden zijn? 'Je weet het wel, je weet het wel' herhaalt de ratelaar zachtjes met een glimpje. Misschien heb je nog een stille droom die je nog nooit in het daglicht hebt gebracht. Als de ratelaar met je hart resoneert kan het nu wel eens de tijd zijn om actie te ondernemen en je ideeën in de praktijk te brengen! Hoe leuk is dat! Want je wordt er alleen maar blij van en het geeft je energie. Je leven verandert van een zuigende modderstroom in een kleurrijk bloemenveld! De energie die je uitstraalt trekt gelijkende energieën aan en zo wordt het bloemenveld alleen maar weidser en stralender. Dat is hoe de grote ratelaar jou, en de wereld, het liefste ziet en maakt daarom met liefde de ruimte voor je vrij die nodig is voor je volledige ontplooiing.
 
Zijn bloemetjes zijn geel, met een klein paars lipje. Gele bloemen resoneren vaak met de energie van de zon en zo ook deze. Veel 'zonnebloemen' zijn naar buiten gericht, de wereld om hun heen en stralen daarom, net als de zon zelf. Grote ratelaar richt de stralen echter bij je naar binnen en verlicht zo je binnenwereld, uitnodigend om dit mee naar buiten te brengen, want je maakt de wereld mooier door te zijn wie je bent en dit uit te dragen in je omgeving. Doe je ding! Laat je zien in al je schoonheid, want je bent een schoonheid! Alles wat je schoonheid ontkent is simpelweg een leugen, giechelt de ratelaar die best vermaakt is om de constructie van onze 'hoofden'. En daar vinden we een andersoortige parasiet, de astrale wezens die je deze leugens influisteren. Het zijn astrale wezens die gebaat zijn bij je energie en ervan gebruik kunnen maken door zich te verbinden met de pijnplekken in je systeem. Ze verbinden zich met de stukken van jou die jijzelf niet ziet, zodat ze ongestoord kunnen... jawel... parasiteren. Deze wezens stimuleren je om klein te blijven, in je schulp te krijgen, want dan ben je kneedbaar en manipuleerbaar. Ze voeden je geest met 'naar beneden trekkende gedachtes' zoals; 'ik doe er niet toe', 'ik ben lelijk', 'ik ben het niet waard', enzovoorts.. En jij gelooft dit, denkende dat het jou gedachten zijn, hihi! Wat is het dan toch fijn dat we net een plant hebben leren kennen die weet hoe je het zonlicht bij jezelf naar binnen schijnt! Want waar licht is, is bewustzijn, is geen plek voor deze parasieten. Klaar. Punt. Zo verruimt de grote ratelaar jouw bewustzijn. Hij helpt je datgene tot je te nemen, op te eisen als het ware, wat van jou is. Je wist dit enkel nog niet, maar nu je het weet is het tijd om ook deze delen van jezelf terug op te eisen. Niet door te vechten, maar door je licht in plaats van naar buiten, nu naar binnen te richten en te ontdekken wie jij eigenlijk nog meer bent. 'Er ligt nog zoveel op je te wachten...' Grote ratelaar wordt hier blij van en nodigt je uit de aandacht te verleggen van buiten naar binnen. Niet langer de symptomen bestrijden, maar de oorzaak te vinden. En als we het over deze parasieten hebben, je hoeft het enkel te zien, te erkennen en je licht erop te schijnen aaaaaaaand it's gone. Het is weer van jou. Zoals het is bedoeld en altijd is geweest, je was dit enkel even vergeten. En zo groei je stap voor stap uit tot het prachtige wezen dat je eigenlijk al die tijd al bent. Grote ratelaar helpt je ook hier met alle liefde om deze ruimtes van jezelf te verlichten en weer in je geheel op te nemen. 'Hou het simpel, hou het licht en vrees het duister niet, het zijn enkel jouw (nog) onverlichte delen.'
 
Grote ratelaar wijst je niet voor niets op je eigen verantwoordelijkheid, want de enige die jouw je energie terug kan geven, jouw geluk, jouw vreugde en jouw licht, dat ben jijzelf. Kijk daarom in vrede en in licht naar alles wat er in jouw leeft. Neem het waar, zonder oordeel, enkel het bekijkend voor wat het is en laat je licht erop schijnen. Hij heeft in die mooie gele bloem niet voor niets een klein paars lipje... Want jouw licht, naar binnen of naar buiten kerend, is in staat tot grote transformaties.