Haagwinde,
Calystegia sepium
 
Ook de haagwinde wordt door velen ferm bestreden en als 'onkruid' bestempeld in de tuin. Planten komen echter niet voor niets in je tuin en hebben je allemaal een boodschap te vertellen, zo ook de haagwinde. Het zou wel eens kunnen lonen om eerst eens naar de boodschap van die 'overheersende woekeraars' te luisteren. Ze doen blijkbaar erg hun best om gehoord te worden... 
 
De haagwinde slingert naar hartenlust door park en tuin. Overal en nergens steekt ze haar kopje boven de grond uit en wanneer dat kopje eenmaal boven is... Dan begint het feest pas echt! Slingerend en kruipend baant zij voor zichzelf een pad, alle obstakels omzeilend en trotserend vindt zij voor haarzelf de optimale positie om te schijnen. Haagwinde is een echte lichtbrenger en schijnen zal ze. Ze resoneert sterk met ons binnenste, het pure deel wat men Ziel zou kunnen noemen. Het licht wat in ons schijnt en wat wij hier op aarde naar buiten mogen brengen. Haagwinde is onvermoeibaar in haar ondernemingen omdat ze zo sterk in deze lichtkracht gelooft. Er zijn geen vraagtekens, voorwaarden of 'maaren' aan verbonden. Dit is wie ik ben. Dit ben ik, altijd geweest, nu en zo zal het altijd zijn. Deze Heilige Ik komt hier voor ervaringen, om te groeien, om een verdere bewustwording te bewerkstelligen en daar horen blokkades en weerstanden bij. Haagwinde neemt ze vol goede moed en vertrouwen omdat ze weet wie ze is en aan dit herinnerd ze ook ons. Wanneer je je beseft wie je werkelijk bent is geen berg te hoog, geen uitdaging te zwaar, want je hebt het voor jezelf neergelegd om je eigen potentie ten volle te kunnen ontwikkelen. Allemaal cadeautjes van Jou aan Jezelf dus! En zo klimt haagwinde steeds verder omhoog. De boom staat niet in de weg, maar is een handig hulpmiddel om verder naar boven te groeien. Zo wil ze graag dat wij naar de zogenaamde obstakels in ons leven kijken.
 
'Je bent een ongekende kracht en ik zie je zo zo graag geloven in jezelf!' Dit gaat verder dan het zelfvertrouwen in onszelf (wat we al dan niet hebben) wat algemeen geaccepteerd is in deze maatschappij. Prachtig dat je een goed gevoel over jezelf hebt, dat is natuurlijk heel waardevol en het klopt; je bent fantastisch! Haagwinde wil je eraan herinneren dat je zogenaamde grenzen in je potentie er eigenlijk helemaal niet zijn. Dat heb jezelf zo bedacht en hebben wijzelf met zijn allen collectief afgesproken omdat anders het spelletje dat we hier spelen best wel een janboel zou worden en uiteen zou vallen. Haagwinde vertelt dat dit als het ware een zelf-geconstrueerde gevangenis is en dat het spelletje erom draait deze te doorbreken en de diepere waarheden achter het spel weer te doorzien. 'Zo wordt je bewust' zegt ze. Je hoeft dit niet te bevechten, daarmee geef je deze 'realiteit' (ze lacht bij dit woord) alleen maar meer erkenning en verstevig je deze in je bewustzijn en dus om je heen. Begin met het voelen, het weten in jezelf. Voel waar dit resoneert en waar niet, je hart weet de weg en ondertussen speel je het spelletje lekker mee. Daarom ben je hier uiteindelijk ook gewoon gekomen. Weglopen heeft geen zin, je neemt je bewustzijn overal mee naartoe en dat grotere deel van jou, dat overkoepelende Goddelijke bewustzijn maakt alles met je mee of je dit nu gewaar bent of niet. Het spelletje heeft daarom ook wel degelijk zin.
 
Maar wat nou als je vast komt te zitten in de illusie en meegesleurd wordt in de dramatiek van het alles? Wel een beetje de wereld van nu he... Hihi! Wees dan blij dat de haagwinde je is opkomen zoeken en je tuin rijkelijk versierd met haar engelenbloemen. Ze neemt je in haar armen, sust zachtjes de pijn uit je systeem en helpt je om jezelf weer te vinden te midden van de kolkende chaos die zo verschrikkelijk echt lijkt. Hij is ook echt, wanneer je dit gelooft en zo creëert. Tijd om wakker te worden. Tijd om je eigen Goddelijkheid weer te omarmen. Tijd om je te beseffen dat jij de schepper van je wereld bent. Dan valt het allemaal weer reuze mee, dan maak je gewoon wat anders. Wat leukers. Haagwinde blijft er bijzonder lichtvoetig onder, wat voor ons mensen soms best even moeilijk voor te stellen is wanneer je middenin de draaikolk zit. daar heb je dan ook geen overzicht en de haagwinde heeft dat wel. Jij ook, herinner het maar, verbindt je er maar mee. Vraag om hulp, er zijn genoeg je voor gegaan die nu de rest willen helpen om ook dit bewustzijn te bereiken. Ook dit vindt ze belangrijk om mee te geven...
 
Haagwinde ziet het leven daarom als een spel. Verbonden met haar oneindige levenskracht maakt ze ieder jaar grote sprongen vooruit in haar groei en ze weet dat deze potentie ook in jou leeft. Stop met twijfelen aan jezelf, je bent een oneindig prachtig wezen. Straal! Haar bloemen nemen je mee, diep de onaantastbare zuiverheid van je Ziel, je Goddelijkheid in. Voel het, ervaar het, weet het, geloof het en laat de 'kleine jij' (De Jan, Piet, Marie, Sofie, enzovoorts) mee schijnen in volmaakte harmonie met dit oneindige bewustzijn die Jij ook bent! Blokkades zijn enkel zaken waar jou licht nog niet of niet volledig schijnt en het spel is om te ontdekken hoe je dat ook hier voor elkaar krijgt. Zo heb je helemaal geen problemen meer, enkel kansen en zo benaderd ga je net als de haagwinde, exponentieel snel groeien!