Klimop,
Hedera helix
 
Klimop of Hedera is een plant die we allemaal goed kennen. Vele muren en schuttingen overal zijn begroeid met deze mooie groenblijvende klimmer. De dichte groeiwijze zorgt voor een veilige plek voor vele dieren. Met name de kleinere vogelsoorten zoals winterkoningen, roodborstjes en heggenmusjes brengen graag hun kroost groot in de veilige omgeving die Hedera ze biedt.
 
En daarmee hebben we meteen al een belangrijk aspect van deze plant te pakken; veiligheid. Hedera beschermt namelijk en zorgt ervoor dat de ruimtes die ze bekleden en omringen veilig zijn voor de bewoners van die plek, ook de mens. Hedera beschut je plek, niet alleen in de uiterlijke wereld, ook in de innerlijke en zo maak jij voor jezelf je eigen 'safe space' waarin je vrij van verstorende invloeden je ding kan doen of gewoon even lekker kan Zijn, opladen en tot rust komen. Hedera bewaakt je grenzen. Ze doet dit niet zomaar. Het komt voort uit een diep besef van de heiligheid van het leven en dit eert ze door er als een moeder voor te zorgen. Ze omarmt het, koestert het en heeft het lief, want het is zo zo prachtig en zo zo wonderlijk. Hoe kan dat iets anders dan heilig zijn? Voel je je aangetrokken tot de Hedera en wil je met haar werken besef dit dan. Sta er bij stil en voel in je lijf wat dit voor jou betekent. Wordt stil van binnen en laat deze scheppende krachten die in de gehele natuur werken door je stromen en betreedt zo de heilige ruimte die Hedera voor je gecreëerd heeft, hetzij in de innerlijke, hetzij in de uiterlijke wereld. Samen zijn ze één en ze beïnvloeden elkaar continu. Wanneer je je op deze manier met haar en haar ruimtes verbindt zul je niet teleurgesteld worden. Je kan bijna voelen hoe ze je omarmd en in haar oneindige veld opneemt, je bent volledig veilig. Je bent het heilige leven.
 
Om deze reden is ze een goede heler van trauma, van pijnplekken in je systeem die ontstaan zijn op momenten dat je niet veilig was en gekwetst werd. In de heilige ruimte van Hedera kun je dit weer toelaten om vervolgens los te kunnen laten. Het is letterlijk de veilige plek waar je even zonder zorgen kunt zijn en de tijd nemen om jezelf datgene te geven wat je nodig hebt. De helende werking hiervan is zacht en krachtig tegelijk, net als haarzelf. Andere talenten van haar komen hier ook aan bod, zoals het wassen wat ze heel graag doet. Ze wast je gehele systeem letterlijk schoon. Opgekropte energieën, aanhechtingen van energiezuigers in je systeem, wonden in je Ziel... Haar helende energie is zuiver wit en stroomt door je (energetisch) lijf, al het zwarte en vervuilde meenemend en de ruimte vrijmaken zodat deze geheeld kan worden. Wanneer je op deze manier ontdaan bent van je ballast, wat deze ook moge zijn, is er ruimte vrijgekomen en dit laat ze niet voor wat het is. Ze vult het zoals ze zelf ook gevuld is; met heilig leven. Levensenergie van het puurste niveau, nog onbevangen en vrij van alle ladingen die er maar in voor kunnen komen, alsof het direct van Bron afkomstig is. Dit is de energie die Hedera eert met haar bestaan, het eeuwig leven, het altijd groen. Dit is wat ze ook in ons aanraakt en met liefde stimuleert om verder in ons bewustzijn door te dringen. Wanneer we namelijk vervuld zijn van dit gegeven (Onze natuurlijke staat van zijn!) gaan we in overeenstemming daarmee leven. We zijn het levende voorbeeld geworden van de heilige levenskracht voortvloeiend uit de Bron. We zijn het Eeuwig Bewustzijn vertegenwoordigt in de stof en kunnen zien dat dit voor alles geldt...
 
Er zijn echter plekken waar dit mist, waar dit misschien ooit was, maar nu verdwenen is. Door pijn, trauma of een heftig verlies zijn er gaten in de energie ontstaan en we missen 'iets' in ons leven, al kunnen we niet altijd precies zeggen wat. Ook deze ruimten beïnvloeden de gang van het leven en we voelen hoe de energie hier niet of nauwelijks stroomt. Ken je deze plekken? In jezelf, in je geest of een fysieke plek in de zogenaamde buitenwereld? Vraag Hedera om je te helpen, ze wil niets liever dan dat je het leven weer ten volle kan ervaren. Ze zal op je passen als een moeder, je helpen met het helen van je wonden zodat de energie ook weer door jou volledig vrij kan stromen. Ben je op zoek naar een diepere verbinding (met het leven, met jezelf, met de natuur, met Moeder Aarde, met de Bron)? Vraag Hedera om je te helpen, zij ook is drager van dit bewustzijn in onze realiteit. Wil je een heilige plek van je huis en haard maken waar het leven volledig geëerd en gevierd mag worden? Plant Hedera en ze zal je helpen. Hedera houdt van je zoals het leven zelf dat doet; volledig en onvoorwaardelijk.