Heelblaadjes
Pulicaria dysenterica
 
Dit prachtige kleine composietje bloeit met heldergele bloemen en is buiten Limburg nogal zeldzaam geworden. Toch hoort heelblaadjes hier thuis en eigenlijk ook in je medicijnenkastje, want het is een van oorsprong veel gebruikt geneeskrachtig kruid, hoe kan het ook anders met zo'n naam? Planten met dergelijke namen werden vroeger vaak gebruikt bij zeer uiteenlopende kwalen. Van huidproblemen tot darmklachten, van insectenbeten en lusteloosheid tot dysenterie (Jawel, daar heeft ze haar tweede naam aan te danken). Of ze voor al die kwalen even goed werkte laat ik eventjes in het midden, want nu gaan we energetisch met haar in gesprek.
 
Heelblaadjes is namelijk vergeten, ze voelt dit zelf ook. Dat is natuurlijk zonde, want ze is een prachtige deelneemster aan ons ecosysteem en ze hoort hier gewoon thuis. Ze lijkt op dit vlak te resoneren met onze eigen vergeten wortels, alsof ze onze aandacht wil vestigen op het hetgeen wat van nature bij je hoort. Alles is hier! Hoor ik haar zeggen. Jij bent op deze plek geboren om je 'ding' te gaan doen en de hele natuur spant zich voor je in om je optimaal te geven wat je nodig hebt op je pad. Ondertussen plaveien wij met zijn allen de weg voor nog meer 'vooruitgang' zoals we dat zo leuk noemen. Onze mooie plantensoorten verdwijnen onder het asfalt, pesticiden en netjes aangelegde tuintjes waar geen leven meer in mogelijk is. Hiermee verdwijnt natuurlijk nog veel meer wat ook van deze planten afhankelijk is en we vergeten dat wij ook tot deze groep behoren. Herinner! Herinner! Herinner! Roept Heelblaadjes. Het gaat hier niet alleen over de biologische voorwaarden voor een gezond ecosysteem, dit is enkel de basis waaruit de verdere (geestelijke) ontwikkeling van ons kan ontspruiten en tot bloei kan komen. Het zijn onze leraren, heelmeesters en dierbare bondgenoten die we weg schoffelen.
 
Als we werkelijk wisten wat we deden zouden we hier meteen mee stoppen. Het thema 'vergeten' blijft op meerdere vlakken relevant. Misschien wordt het tijd dit om te draaien en gaan we van vergeten, 'herinneren' maken! Heelblaadjes helpt je hier graag bij. Ze kent een eeuwenoude traditie waarin ze samenwerkt met kruidenvrouwen en plantmeesters. Als dit met jou resoneert is de kans groot dat dit ook in jou voorouderlijke lijn zit. Heelblaadjes helpt je herinneren. Ze helpt je deze kennis weer eigen te maken en je gaat weer met haar, maar ook andere plantgeesten, samenwerken. Je voelt het in je hart, je bent hier om de wereld mooier te maken, zonnig, fris en vrij. Zoals ook Heelblaadjes dit met haar mooie gele bloemen doet. Je bent niet voor niets nu hier op deze plek in de wereld aanwezig. Wees je hiervan bewust lijkt ze te willen zeggen, dan wordt je een hoeder van dit domein, een heilige taak. Je gaat anders met de wereld om en ook met jezelf. Je erkent de waarde van het leven hier, hetzij plant, dier, mens of steen en eert dit de ere die het toekomt. Je hoeft niet meer te vechten tegen al die onkruiden die je tuin inwaaien, maar je verwelkomt de geesten die hierbij horen en de inzichten die zij komen brengen. Uiterlijk vertoon zoals status, geld en macht lijken ineens infantiel en onbelangrijk, want ja, wat moet je daar nou mee als je van binnen hol bent? Wat moet je met een wereld die gedood is door die zogenaamde vooruitgang? De werkelijke vooruitgang begint bij stilstaan en (her-)ontdekken wie je bent en wat je plek in deze wereld is. Dan begint de magie pas echt, het leven wordt mooier, kleurrijker, soms ook pittiger, want uitdagingen horen er nou eenmaal bij, maar dit is allemaal de moeite waard. Je doet het ergens voor, voor je Ziel en het overkoepelende Goddelijke Bewustzijn. Dit ben jij! Daarom ben je hier en keer op keer ontdek je dit opnieuw, het verder verankerend in je systeem, tot dit systeem enkel nog het licht uitstraalt van deze werkelijkheid. Je hebt de stof doordrongen met het Goddelijk Bewustzijn, je bent een Heelblaadje geworden.
 
Zo binnen, zo buiten en zo boven, zo beneden. Heelblaadjes herinnert je aan de rijkdom die van nature de jouwe is en vanuit de buitenwereld raakt zij dat licht in jou binnenste aan. Ze wil je zien stralen als de god en godin die je in wezen bent! Ze juicht als je ervoor kiest de schone schijn te laten vallen om écht te gaan schijnen! Heelblaadjes maakt slapende mensen wakker. Ze herinnert ze aan hun licht, aan hun wortels, aan hun kracht, aan hun voorouders. Je doet dit niet alleen, je bent een schakel in een lange rij van vele generaties oud. Ook dit is een heilig concept waar je je mee kan verbinden. Al hun kennis is de jouwe en ook hun onverwerkte trauma's. Alle opgedane wijsheid van deze generaties draagt jou ook dit leven. Ook dit maakt heelblaadjes in je wakker en helpt je bij de zware stukken, de onverwerkte zaken die generatie op generatie doorgegeven zijn tot er iemand is die het werkelijk aanpakt en heelt. Soms is dit best even confronterend, maar weet dat deze pijn ook ongezien je leven saboteert en dat daarom wegkijken weinig zin heeft. Bovendien heb je nu de kans om het voor zowel jezelf als de volgende (en vorige!) generaties te helen. Welke keuze je ook maakt, heelblaadjes is er voor jou. Stralend als de zon herinnert ze je aan je Goddelijke oorsprong en ze zal voor je blijven stralen zolang je nodig hebt, want ze is vol liefde en compassie, tot jij ook een Heelblaadje bent en jullie samen in verbinding stralen.
 
Heelblaadjes wil herinnerd worden en weer in verbinding met ons leven. Dit is voor ons geen offer, maar een groot geschenk. Ze maakt je wakker en haalt je uit de mallemolen. Ze vertelt je over je oorsprong en je lange geschiedenis waarin zoveel kracht schuilt. Jouw kracht. Neem hem, eis hem op om te gebruiken in liefde en wijsheid, in verbinding met elkaar zoals heelblaadjes dit ons zo mooi voordoet. Heelblaadjes is licht en daarom zo'n ontzettend fijne spiegel omdat wij in essentie precies hetzelfde zijn.