Heemst,
Althaea officinalis
 
Heemst is al zo lang in Nederland aanwezig dat ze onder de inheemse planten wordt gerekend, maar in feite is ze eeuwen geleden met de Romeinen meegekomen naar deze streken. Dergelijke planten die al zo lang in het natuurlijke landschap gevestigd zijn worden archeofyten genoemd en voelen zich inmiddels dan ook al helemaal thuis. Zo ook de heemst, familie van stokrozen en kaasjeskruid en dat is te zien aan de bloemen. Al zijn die van de heemst altijd wit met zweempjes roze erin. Zacht gekleurde bloemen voor een plant met een zachte energie, want dat is wat heemst doet, zij verzacht. Harde pantsers worden week, scherpe pijnen nemen af en dikke blokkades verdwijnen als sneeuw voor de zon. Heemst wil je namelijk weer je hartenenergie laten voelen. Ze brengt je weer in verbinding met de zetel van je ziel in je lichaam en dat is bij je hart. Ze zoekt daarom ook gekwetste mensen op, mensen die het zwaar te verduren hebben gehad en daarom rondlopen met trauma's, pijnplekken en blokkades in hun lijf. Ontstaan door pijn en verankerd in je lichaam belemmeren ze nu de natuurlijke energiestromen in je lijf. Ze staan je gevoel voor geluk, vreugde en welzijn in de weg. Gevoelens die je van nature voelt wanneer je in verbinding met je hart verkeert. Heemst kent jou, herkent jou en heeft begrip voor je pijn. Ze weet van de weg die wij als mensen afleggen en ze weet dat daar ook pittige processen bij horen die ons vormen en helpen groeien naar een hoger bewustzijn, ook al voelt het soms alsof we alleen maar naar beneden getrokken worden.
Daarom is heemst er voor de mensen die in de put zitten en het gevoel hebben dat de wereld alle kleur verloren heeft. Ze komt bij je en je voelt je weer gekoesterd. Er wordt van je gehouden en kalmpjes aan wordt er een licht in je wakker waarvan je weet dat jij het bent. Heemst heeft je geholpen de barricades te slechten die dit waarnemen in de weg stonden. Je herinnert je weer dat dit altijd is blijven bestaan, ook al heb je het een periode niet meer kunnen voelen. Dit ben jij, deze zachte liefdevolle energie,dit bewustzijn wat je licht zou kunnen noemen.
 
Ze geeft je ook het vertrouwen dat je de wereld aankan. Hoe groot je uitdagingen ook mogen zijn, hoe zwart het ook mag lijken. Het is een kans en ervaring die jou de gelegenheid geven om verder te groeien en meer van jezelf te ontdekken. Ze geeft je de herinnering dat jij het licht bent en laat je je kansen zien wanneer dit licht de duisternis in is geduikeld. Jij bent ook deze duisternis, het zijn de onbewuste delen van jezelf, daar waar jij je licht nog niet op hebt laten schijnen. Met deze wetenschap wordt het duister al ietsje minder beangstigend en in plaats van iets om voor te vluchten verandert het in een kans. Je krijgt de kans om jezelf verder te ontwikkelen. Het biedt je de kans om verder te gaan in je proces van heelwording en zo gezien is de duisternis niet langer een straf, maar een zegening en een wezenlijk onderdeel van wie jij bent. Het wil gezien worden, gekend worden, erkend worden in zijn bestaan en heemst herinnerd je aan het feit dat jezelf het licht bent wat je erop kunt laten schijnen. Zo maakt heemst weer heel, zacht maar grondig en diep transformerend. Ze verlegt je focus naar een diepere staat van zijn. De staat van zijn die de onderliggende toon van alle leven is en dus ook van jou. De toon van vrede, eenheid en verbondenheid met alles. Ze helpt je deze staat van zijn volledig te integreren met het hier en nu, de plek waar het allemaal om te doen is.
 
Met heemst valt afgescheidenheid in je bewustzijn weg en ervaar je op een dieper niveau wat het betekent om onderdeel van een bewust scheppende realiteit te zijn. Ze vraagt je mee te scheppen, dat doe je natuurlijk al, want je bestaat. Ze wil dat je je hier bewust van wordt. Je zal niet langer een speelbal zijn. Je zal je niet langer slachtoffer voelen, noch gekwelde dader, want je bent verbonden met het Al en de eeuwigheid, tijdelijk reizend in een lichaam met een vernauwd bewustzijn. Maak het weer breder, ruimer en je licht zal verder stralen. Je bewustzijn zal zich uitreiken naar alle hoeken van de aarde en daaraan voorbij. Want dat is wat we aan het doen zijn hier op aarde en het is het heilige doel waar je ten alle tijde naar aan het streven bent. Heemst heeft je gevonden toen je op je kleinst was, diep in de put met een gevoel van uitzichtloosheid. Heemst helpt je nu weer wakker te worden om je grootsheid opnieuw te ervaren. De grootsheid die nooit verloren is geweest, enkel niet gevoeld, welke je nu weer nederig mag beleven. Want jezelf zonder blokkades in het bewustzijn leren kennen, zo onmetelijk groot en wijds, maakt je tegelijkertijd ook nederig. Nederig buigend voor je grootsheid zie je nog iets anders wat de heemst ook zo mooi weergeeft in haar verschijning; haar zijdezachte blaadjes, haar bleke bloemetjes, haar gevoelige verschijning... Het zijn geen tekenen van zwakte of onderdanigheid, het is de zachte kracht van de geheelde mens, die zijn trauma's niet heeft afgestoten, maar zachtjes in haar armen heeft genomen om samen weer als één naar een nieuw niveau te stijgen.
Daarom buig ik nu dankbaar en nederig mijn hoofd voor de heemst die mij keer op keer weer heeft terug gebracht bij mijzelf.