Heermoes
Equisetum arvense
 
Heermoes is een bijzondere plant. Alleen al zijn uiterlijk en groeiwijze doen hem boven het maaiveld uitsteken en daarnaast is het één van de oudste, nog steeds op aarde aanwezige planten en in al die tijd is hij niet veranderd. Deze vorm en leefwijze werkt gewoon hartstikke goed voor heermoes en dan heeft veranderen geen zin. Heermoes blijft trouw aan wie hij is, tot in zijn diepste basis.
 
In het voorjaar zien we de eerste tekenen van heermoes in het landschap verschijnen en dit lijkt totaal niet op de plant die hij in de hierop volgende maanden zal zijn. De aren lijken meer op paddenstoelen dan op een plant en hier resoneert hij in dit stadium dan ook mee; de wereld van de paddenstoelen. Het is een duistere wereld, waar vorige levens liggen te sterven en alles wat door jou en mij ooit losgelaten is komt hier terecht om omgezet te worden tot iets nieuws. Oude stof wordt getransformeerd tot in de diepste lagen zodat het weer opnieuw mag dienen in de schepping. Hier wordt letterlijk nieuw leven gecreëerd. Paddenstoelen kunnen dit heel goed en het hoort bij hun takenpakket. Heermoes doet ook met hun mee en, met name de aren in het voorjaar, helpen je om de oude energieën in je leven om te zetten naar iets nieuws. Het voorjaar voelt voor ons allemaal als een frisse start en dankzij de processen van ondermeer de heermoes is deze ook daadwerkelijk fris. Ze gaan voor je de diepte in, zowel in de natuur als in je leven en maken alles nieuw wat weer vernieuwd mag worden of 'opgebruikt' is.
 
De diepgang stopt niet in het voorjaar. Door de jaren heen heeft heermoes enorme wortelstelsels aangelegd. Zowel de diepte in als ver in de omgeving, min of meer horizontaal, verspreid. Het is een van de redenen dat ze moeilijk weg te krijgen zijn, ze komen gewoon weer met hun enorme capaciteit die ze onder de grond verborgen hebben. Ook een huizenblok staat hun niet in de weg, ze laten de wortels eronder door groeien en groeien verder daar waar de huizen ophouden. Ook hier laten ze zien hoe sterk je kan zijn als je jezelf met je wortels verbindt én deze diep en ver laat groeien. Waar jij denkt of voelt dat je wortels ophouden mag je dit nog wel eens onderzoeken als de heermoes tot je spreekt. Hij moedigt je aan om ze verder te laten groeien en vertelt je dat je wortels zo ver gaan als jij dat zelf wil. Met deze expansie in je wortelstelsel komt ook een expansie in bewustzijn. Waar je wortels nieuwe lagen in de aarde aanraken en doorboren kom je in contact met de kennis en wijsheid die hier (in jou) opgeslagen ligt en deze wordt weer toegankelijk voor je gemaakt. Je wordt sterker, wijzer en ziet meer en meer de verbindingen tussen jou en het leven om je heen. Je wordt gewaar van de verbindingen tussen je huidige leven en alle andere voor en na jou waarvan je eigenlijk nooit 'echt' bent losgekoppeld. Je voelt je innerlijke kracht en wijsheid in je groeien en gaat gecentreerder in het leven staan, want dat is wat de heermoes met je doet. Hij brengt je kracht en energie en leert je tegelijkertijd dat de sterkste krachtbron die er is, jijzelf bent. Hij maakt dit in je wakker en je wordt een steeds bewuster mens. De kracht die in je huist wordt levend en is niet langer een vaag concept van hoe het misschien eventueel zou kunnen zijn.
 
Heermoes is om nog een reden nooit veranderd in deze lange evolutieperiode. Hij is namelijk een bewaarder van de oerkennis. 'Laat je wortels dieper groeien en verzet je niet, laat het door je stromen en vind in mij jouw oorsprong terug.' vertelt hij. Heermoes brengt je terug naar de basis van het leven waar bewustzijn zoals we dat tegenwoordig kennen nog nauwelijks is. Eenheid is algemeen goed evenals de ervaring dat alles in de schepping uitingen van één en hetzelfde bewustzijn is. Namen als God, Grote Geest, Bron, enzovoorts bestaan nog niet, alles is en heermoes is hier onderdeel van, net als jij. De wereld is nog veel etherischer en ziet er heel erg anders uit dan nu. Toch hoort dit ook bij onze wereld nu. Het is de basis waaruit al die wonderlijke creaties voortgekomen zijn. Het is de pure essentie van God gemanifesteerd. Dit valt natuurlijk uit te leggen, maar heermoes helpt je dit daadwerkelijk te ervaren, laat het integreren in je systemen en verankerd deze krachtige potentie opnieuw in je bewustzijn. Dit zal je leven veranderen, want eenmaal deze bril opgezet gaat hij niet meer af en dat is goed. Levenskracht stroomt door je lijf als gevolg hiervan. Je diepe wortels, je verruimde bewustzijn hebben je tot een krachtig Mens gemaakt. Ja, nu mag dat woord met een hoofdletter geschreven worden. Heermoes ziet je potentieel en weet wat er voor nodig is om dit te bereiken.
 
Je kan niet een beetje 'ja' tegen dit proces zeggen. Je gaat of je gaat niet en ook dit is goed. Je mag door het labyrinth blijven wandelen, niet bewust van wat je allemaal nog meer achter al die 'scheidslijnen' bent. Het gaat niet weg, het is er altijd en eeuwig, want het is dat ene bewustzijn dat alles is. 'Ook via andere wegen leer je jouw eigen Goddelijkheid kennen, maar vroeg of laat, mag je met mij de diepte in en tot die tijd wacht en groei ik rustig in je tuinen door, ik heb alle tijd.' Heermoes ziet hier de humor wel van in