Hemelsleutel
Sedum telephium

De hemelsleutel is één van de weinige planten die ook in Nederlands inheems is. Met vlezige blaadjes aan rechte stengels is deze plant weer eens wat anders in het landschap en in de nazomer kleuren de bloemschermen zijn leefgebieden prachtig dieprood. Ze is inmiddels al aardig zeldzaam, maar mocht je deze plant tegenkomen, herken je hem vrijwel direct. De Nederlandse naam van deze plant doet natuurlijk tot de verbeelding spreken. Er zijn diverse, op het christelijk geloof gestoelde, verhalen over waarom ze hemelsleutel zou heten en eerlijk gezegd vind ik die niet het vermelden waard. We gaan het over de energie van dit plantje hebben. Misschien zitten daar ook wel wat 'sleutels tot de hemel in'. We zullen zien. 

Hemelsleutel is taai, doet het goed op arme grond en kan lang zonder water, mocht dat nodig zijn in de voor Nederland uitzonderlijke uitgevallen. Hemelsleutel vindt het prima en wacht rustig af, vertrouwend op de reserves in haar dikke blad. Het is tevens het eerste gevoel wat bij deze plant binnenkomt; vertrouwen. Zonder moeite en zonder angst staat ze hier haar ding te doen. Er is geen morgen en ook de ervaringen van gisteren doen niet ter zake daar waar ik nu ben, lijkt ze hiermee te willen zeggen. Hemelsleutel geniet van wat er is en is content. Ze wil dit ook aan ons meegeven: Ga eens stilstaan en kijk naar alles wat je hebt. Focus op het goede in je leven. Hemelsleutel heeft niet veel nodig en eigenlijk geld dat ook voor ons. Al die spullen, altijd maar meer nodig hebben, carrière maken, sparen voor 'later', status verwerven, enzovoorts... Ze veegt alle bij ons geïndoctrineerde systeempjes die wij als noodzakelijk zijn gaan beschouwen zo van tafel. Heerlijk! Dit brengt rust in je lijf en vrijheid in je geketende geest, want dat is wat die valse behoeften met je doen, ze ketenen je geest en je energie kan niet meer vrij stromen.

Ga een stilstaan. Geniet. Verwonder je over de prachtige wereld waarin je leeft en kijk eens wat er allemaal al is. Je hoeft het niet te 'verdienen', want het is er al. Het is er al voor jou! Hemelsleutel kan daarom volledig tevreden zijn met wat er is en het is altijd genoeg. Ook het inzicht dat oppotten geen zin heeft (Misschien is er later wel te weinig) hoort hierbij, want dat gaat rotten. Wat niet gebruikt wordt waarvoor het is bestemd gaat weer terug de cyclus in, dat is de manier van de natuur. Laat daarom je angst voor tekorten gaan, deze is niet van jou, maar aangeleerd gedrag wat je niet dient. Je kan het ook weer afleren. Hemelsleutel haar vertrouwen is eindeloos. Ik hoor de tegenwerpingen al door mijn hoofd buitelen: 'Ja, maar zo zit de wereld nou eenmaal niet in elkaar.' 'Ja, maar ik heb verantwoordelijkheden.' Ja maar, ja maar, ja maar en hemelsleutel giechelt en gaat er niet in mee. Hemelsleutel is.

'Wie bang is om in vertrouwen te leven dat de rijkdom en overvloed van deze wereld er ook voor hem of haar is weet niet wie die is' zegt hemelsleutel. Het vertrouwen hoort namelijk bij je natuurlijke staat van zijn en is een gevolg van een leven in resonantie met je diepere Zelf. Je bent hier gekomen met een plan en je hebt een leven voor jezelf uitgestippeld waarin dit optimaal handen en voeten kan krijgen. Na je geboorte ben je waarschijnlijk het grootste deel van dit plan weer vergeten en dat was de bedoeling, een film is ook veel spannender als je hem nog niet eerder hebt gezien, dan zit je er volledig in. Wat je wel mag onthouden dat dit leven er voor jou is en dat alles op je pad er is om je te helpen met je missie. Ga eens naar je leven kijken in deze overtuiging. Misschien voelt het nog wat onwennig, omdat je jezelf aan het deprogrammeren bent. Zie het leven als geschenk van je Hogere Zelf aan je kleinere zelf en omarm het. Voel de dankbaarheid en het geluk erin. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich helemaal niet zo dankbaar voor hun leven voelen, maar ook dan is dit een goede oefening. Je opent jezelf voor een hogere realiteit en staat van bewustzijn. Je trekt meer geluk en dingen om dankbaar voor te zijn naar je toe, want de hele wereld reageert op jou. Geniet. Er is altijd wel iets, al is het maar een zonnestraaltje wat je wangen verwarmd.

Hemelsleutel haalt als vanzelf de harde randjes van je leven af. ze hoeft hier niets voor te doen, want ze leeft in haar eigen goddelijke staat van zijn en dan valt alles wat daar niet bij hoort automatisch weg. De harde randjes staan voor vastgezette pijnen in je systeem, overtuigingen, angsten en andere zaken die de stroom van het leven hinderen. Ze worden week, zacht en kunnen niet langer aan je blijven kleven. Het wordt meegegeven aan de aarde die alles verteert wat je niet dient, net als de energie van oppotten rot het weg en wordt in plaats van een last een rijke compost waarop jou rijke en gelukkige leven verder kan groeien. Ze helpt je ook zacht in het leven te staan. Zonder oordeel. Verwonderd kijkt ze naar de mensen die rennen en vechten om een stukje van de taart terwijl ze niet weten dat er voor iedereen zo'n taart is. Het is het verschil tussen leven of geleefd worden. Zelfs wanneer alle hoop in onze beleving vervlogen is en we amper rond kunnen komen, het armoedebewustzijn als een strop om onze nek hangt kijkt hemelsleutel vol vertrouwen toe. Ze gelooft nog steeds in je en ziet nog steeds wie je onder al deze panische dynamiek bent. 'Er is maar een heel klein zetje nodig' zegt ze, 'Een kleine verschuiving in perspectief en alles valt weer op zijn plaats.' Haar vertrouwen in jou blijft eindeloos en ze wacht. Ze wacht geduldig tot jij dit vertrouwen ook weer hebt gevonden en ze samen met jou een hemel op aarde kan creëren, 'Want dat is wat we doen' zegt ze. Ze wacht geduldig af, genoegen nemend en genietend van wat is tot uiteindelijk in de late herfst, ook zij haar bloemetjes gaat buiten zetten. Wie weet deze keer met jou.