Klein Hoefblad,
Tussilago farfara
 
Waar de eenhoorn heeft gelopen ontspruit het klein hoefblad uit de grond, zo werd er vroeger verteld. Die logica volgend bewandelen eenhoorns de aarde vooral in het vroege voorjaar, want dan steekt het klein hoefblad overal zijn mooie gele kopje uit de grond.
 
Klein hoefblad is een bijzonder plantje die zich laat zien in een periode van grote veranderingen in de natuur. Met de ene voet nog in de winter en de andere voorzichtig naar het voorjaar reikend komt er overal klein hoefblad om je heen tevoorschijn om je te vertellen dat het oké is om die stap te zetten. Het is tijd. Na een lange periode van ontberingen en schaarste mag je nu letterlijk en figuurlijk de bloemetjes weer buiten gaan zetten. Er waaien misschien nog koude winden en de voorjaarsbuien geven je het gevoel dat je vingers er bijna af vallen, maar het zijn de laatste loodjes, geloof mij maar, zegt het stralende kleine hoefblad. Klein hoefblad is een voorjaarsbode. Niet alleen buiten in de natuur, maar ook in je persoonlijk leven. Soms is het moeilijk voor ons mensen om te wennen aan veranderende omstandigheden, zelfs als dit betekent dat je leven beter wordt in plaats van slechter. Iedereen om je heen is blij voor je, maar jij weet het zo net nog niet. 'Is dit wel echt?' 'Is het niet gewoon een piekje voor het nog diepere dal komt?' 'Ik wil mezelf geen valse hoop geven.' We kunnen allemaal wel een aantal heel goede argumenten bedenken waarom iets niet zo mooi is als het lijkt. Maar het is dus gewoon lekker wel zo mooi zegt klein hoefblad en bloeit er lustig op los.
 
Klein hoefblad helpt je daarom ook het vertrouwen in jezelf te herstellen. Je mag weer in jezelf geloven en vertrouwen dat je het leven aankan, wat er ook maar op je afkomt. Zonder zelfvertrouwen zijn we allemaal even wankel en makkelijk omver te blazen, zodat we vervolgens kunnen zeggen:'Zie je nou wel?' Zonde van je mooie leven. Zonde van die prachtige lente die bij je voor de deur staat, maar niet door wil breken omdat je hem niet durft toe te laten.
Klein hoefblad straalt en leeft alsof het volop voorjaar is terwijl de maartse buien zijn bloemen striemen. dankbaar voor het prille zonnetje dat zo nu en dan een mogelijkheid ziet om door te breken. Dankbaar voor het lengen van de dagen (Zie je nou wel, het is echt lente hoor! ). Wie zich deze levenshouding aanmeet zal ook deze zaken aantrekken en het geluk neemt een gelukkige draai in je leven gaat je weer toelachen. Klein hoefblad herinnert je hieraan. Deze plant is voor het geluk geboren en als ze tot je spreekt dan kan dat alleen maar leuke dingen voor je betekenen. Plezier en levensvreugd.
 
Dat spreken doet ze via je hart. Je voelt het als een sprongetje, een klein moment van verlichting of een warme glimlach die doorbreekt op je gezicht. Klein hoefblad heeft je ziel geraakt en nodigt je uit om ook weer aan je buitenkant te stralen zoals je ziel dat zo mooi kan doen. Wees niet bang, je bent beschermd. Wij passen op je. Ga jij nou maar gewoon jezelf maar zijn, want dat is het allermooiste wat je maar kan zijn. En wanneer je licht dan doorbreekt, dan stralen de bloemen van klein hoefblad met je mee! In vervoering en verrukking van deze pracht die je geworden bent! Het is dan toch eindelijk écht weer lente geworden!
 
Soms, zoals wel vaker gebeurt na een lange winterperiode van oppotten en inactiviteit, is je lichaam wat verstoft geraakt en wil het stralen eventjes niet goed lukken hoe luid je er ook 'ja!' tegen roept. Het is tijd voor een voorjaarskuur om jezelf te reinigen en dat doet klein hoefblad ook in de energie. Ze brengt je in beweging, letterlijk en figuurlijk, zodat je innerlijke systemen weer actief worden en er opgehoopt afval opgeruimd kan worden. Deze zogenaamde kuur met klein hoefblad werkt het beste door te doen wat ze van je verlangt, dansen, springen, bewegen en het leven vieren! Zorg goed voor je lijf en houdt hem schoon. Natuurlijk zijn er heel veel middeltjes die hierbij kunnen helpen, maar daar gaat deze tekst niet over. We hebben het nu over de lente die in jou geboren wordt! De nieuwe energie, de onbekommerde levenshouding en het overdadige genieten van alles wat er op je pad komt. Geloof je er nog steeds niet in? Vraag dan klein hoefblad nogmaals even hoe zij het doet, ze doet het met alle liefde voor...