Wolfspoot,
Lycopus europaeus
 
Wolfspoot, nog zo'n plant met een naam die tot de verbeelding spreekt en niet alleen in het Nederlands. In Engeland wordt hij Gypsywort (zigeunerkruid) genoemd omdat het daar veel door de zigeuners werd gebruikt om hun huid donkerder mee te kleuren. Hoe je hem ook wilt noemen, ook deze plant heeft weer een bijzonder energetisch verhaal te vertellen.
 
Wolfspoot is, zoals vele planten in deze reeks, een niet bijzonder opvallend plantje. wanneer je er niet op let en ze vanuit je ooghoeken waarneemt kunnen ze zo voor jonge brandnetelloten doorgaan en loop je ze voorbij zonder te beseffen welk een prachtig plantje daar aan het groeien is. Dat is voor mij persoonlijk vaak reden te meer om een verhaal aan ze te wijden. Hij houdt van vochtige en voedselrijke bodems. Zijn bloemetjes zijn klein en zitten verstopt langs de stelen. Van dichtbij bekeken zijn ook dit weer prachtige door elfen gemaakte wondertjes en bij nader onderzoek blijken ze helemaal niet zoveel op brandnetels te lijken en hun energie evenmin...
 
Wolfspoot is een plant voor de strijders en in zekere zin zijn we dat allemaal. Hij helpt je op je pad wanneer je de uitdaging aangaat. Je ziet de blokkades, de problematiek, de energieslurpers, de ongezonde relatie en je besluit er wat aan te gaan doen. Het hart wil meer, het hart kan niet in deze verstikkende situatie stralen en gedijen en je besluit daarom het leven naar je hand te zetten om er weer opnieuw iets moois van te maken. Is het niet voor jou, dan wel voor je kinderen, want wolfspoot dient je niet vanuit eigenbelang of bij zaken die ontstaan zijn door op 'angst en ego gebaseerde patronen en gedachtebeelden.' Met andere woorden; wolfspoot dient de strijder van de ziel in plaats van de strijder van het hoofd. Hij dient de strijder die naar eenheid en harmonie streeft in plaats van angst en afgescheiden schijnrealiteiten.
 
Hij helpt je door je hoofd en je hart bij elkaar te brengen en legt verbindingen op thymus- en keelchakrahoogte waardoor de verbinding tussen hoofd en hart verbetert. Je hart weet wat het wil, die voelt dit en weet het zonder argumentatie en logica. Het is zo. Je hoofd kan je helpen dit in de wereld te manifesteren door er handen en voeten aan te geven. Je maakt plannen, legt verbindingen, creëert orde en maakt van je gevoel een actief proces waardoor de wereld om je heen verandert in de richting die je wenst vanuit je hart. Dat is mooi en precies de bedoeling en we weten allemaal dat dit onderweg 100 keer een andere richting uit kan gaan. Variabelen, niet door ons hoofd te overzien, gooien roet in het eten. Wolfspoot laat je echter zien dat dit geen problemen zijn. Het zijn door je Hoger Zelf geregisseerde uitdagingen. Je creëert vanuit een hoger perspectief situaties die je nodig hebt op het pad dat je bewandelt. Sommige helpen je naar nieuwe inzichten, andere stimuleren je om niet dienende zaken los te laten en over te geven. Er wordt hierin wel het nodige van je gevraagd en omdat we vanuit het aardse perspectief alles niet altijd zo duidelijk overzien als voordat we geboren werden zakt de moed je wel eens in de schoenen. 'Waar doe ik het allemaal voor?' 'Heeft het eigenlijk nog wel zin?' Enzovoorts....
 
Wolfspoot helpt je de kracht en energie in jezelf te vinden om door te gaan. Dit is iets anders dan 'de kop ervoor te zetten', want zegt wolfspoot; 'Verlies je hart hierbij niet uit het oog.' Dat is waar je ware kracht ligt, dat is waar je de drive vindt om je leven optimaal vorm te geven en eruit te halen wat er voor jou inzit. Hij is dan ook een goede helper bij mensen die veel vanuit het hoofd werken, koppig zijn en stug met de kiezen op elkaar hun zin erdoor drukken. dat is ook kracht, maar het is niet in verbinding, het dient je niet. Je raakt uitgeput van het worstelend door het leven gaan tot je niet meer kan en je raadt het al, daar, op die plek vindt je wolfspoot weer. Hij helpt je de weg van het hart te bewandelen. Wordt het makkelijker? Nee. Dat is ook niet de bedoeling van het leven vertelt deze mooie plant. Het wordt vervullender. Je vindt de zingeving in de processen die je in je leven doorgaat. Je hebt iets om voor te leven, namelijk jezelf! Jezelf in je hart, de eeuwig stuwende kracht die je liefdevol door het leven heen loodst met al zijn pieken en dalen. Hij helpt je jouw waarheid te vinden en die te leven.
 
Wolfspoot is niet de plant voor je als je op je kont wilt blijven zitten en getroost wil worden. Hij heeft begrip voor je situatie, maar helpt je niet door je in die situatie te laten zitten. Hij moedigt je aan. Hij vertelt je verhalen over het bijzondere wezen dat je bent. Hij enthousiasmeert. Hij laat je voelen dat het niet allemaal nutteloos is, maar een waardig pad waarop de strijder zijn kracht en talenten kan vormen. Een heilig pad.
Je gaat weer houden van het leven, ook van de dalen, want je ziet het nut ervan in. Je voelt je dankbaar dat je dit allemaal op je dak mocht krijgen, want de stutten van je huis waren anders nooit zo sterk geworden. Wolfspoot laat je weer in verbondenheid leven. Met jezelf en je omgeving en je weet, ik strijd niet meer voor holle overtuigingen, maar voor de liefde, de eenheid en de heiligheid van het leven. Elke prijs die ik heb betaald bleek mijn beloning te zijn aan het einde van het proces. Ik groei en wordt rijker met iedere stap die ik zet. Ik ga ervoor!
 
Dankjewel wolfspoot, moedige strijder, laten we er wat moois van maken!