Hoe geniet ik het beste van mijn theemengsel?

De theetjes die je op deze pagina bestellen kan zijn allemaal losse mengsels en zitten dus niet in een theezakje. Dit scheelt afval en bovendien kun je met een thee-ei makkelijker zelf je gewenste dosering aanpassen. Voor een optimale werking van de geneeskrachtige kruiden in de mengsels heb je niet veel nodig per kopje en er wordt daarom al snel teveel in een thee-ei gedaan. Dit is niet gevaarlijk en daarom niet heel erg, maar voor een optimale werking van de kruiden in je thee heb je aan 1 theelepel kruid per kopje al meer dan voldoende. 
Onze smaakpapillen zijn tegenwoordig door de vele smaakversterkers in ons eten een 'beetje doof geworden' en we vinden al snel iets flauw of nauwelijks smaak hebben. Dit is één van de redenen waarom er vaak meer kruid in een kopje wordt gedaan; de vollere smaak. 
Ik kan je echter aanraden dit niet te doen en bij deze theetjes de dosering zoals eerder aangegeven aan te houden. Je smaakpapillen zullen wennen en het theetje wat je eerst nauwelijks smaak vond hebben wordt naarmate je tong en mond zuiverder worden steeds rijker van smaak, of beter gezegd: Je tong gaat de fijnere smaken weer herkennen en opmerken. Dit helpt je niet alleen bij de thee, maar ook in andere etenswaren ga je sneller opmerken wat er gezond/ongezond, chemisch of natuurlijk is. Je fijnbesnaardheid wordt hersteld en in het geval van de thee: Meer is niet per definitie beter. Een theelepeltje kruidenmengsel in je kopje warm water is ruim voldoende voor een optimale werking. 

 

Je kruiden moeten even trekken voordat je de thee opdrinkt. Dit heeft zo'n 10 minuutjes nodig en werkt het beste met een dekseltje op je kopje zodat er meer van de weldadige stoffen in het kopje blijven i.p.v. vervliegen. Niet alle inhoudstoffen doen dit overigens. Sommige theeën, zoals het mengsel van Cernunnos, mogen een beetje langer trekken. Dit mengsel bestaan het houtige maretak en een selectie geneeskrachtige wortels welke taaier en harder zijn dan bijvoorbeeld blaadjes of bloesems. De kruiden hebben daarom langer tijd nodig om hun stoffen aan het warme water af te geven en kan daarom beter 15 tot 20 minuten trekken. Wanneer je thee getrokken is haal je het thee-eitje uit je kopje en laat je het niet langer door trekken, dit komt de werking niet ten goede. 

De inhoud van de zakjes,

Wanneer je verschillende theemmengsels in huis hebt gehaald lijken ze qua inhoud sterk te variëren. Dit heeft te maken met waar de mengsels mee gemaakt zijn. Bijvoorbeeld het mengsel 'Cernunnos' bevat 50 gram en is toch minder vol dan het mengsel 'Moeder Gaia' waar 20 gram in zit. Dit komt omdat eerst genoemd mengsel met wortels en kleine takken is gemaakt en de laatste met voornamelijk bloemblaadjes, welke veel lichter zijn dan de zwaardere en meer houtige delen waarmee het Cernunnosmengsel is gemaakt. Het Cernunnosmengsel lijkt dus leger, maar qua gewicht zit er meer in. 

Bewaren van de thee,

Doe je het beste in een goed afgesloten pot. zo blijven de inhoudstoffen en het aroma optimaal bewaard. Is je pot van helder glas gemaakt? Zet hem dan weg in bijvoorbeeld een keukenkastje, want ook zonlicht kan de kwaliteit nadelig beïnvloeden en maakt gedroogde kruiden flauw. Een goed te sluiten pot van steen of donker gekleurd glas is dus ideaal, zo kun je de kruiden rustig een jaar of 2 in goede staat houden. 

Naast thee kun je de fijne mengsels ook goed gebruiken in een offering voor Moeder Aarde, de natuurwezens of anderzins. Ik wens je veel plezier en vele fijne genietmomentjes toe! Voor vragen, stuur gerust een mailtje naar info@sheiasnatuurbewustwording.nl